0



Bayramın hemen öncesinde kocaman bir çuval geldi değirmenden...
İçi gerçek köy unuyla dolu bir çuval; tohumuyla, arpasıyla, kepeğiyle kocaman bir çuval esmer un! Babamın iş yaptığı Muğlalı bir köylü amcam karşılık gibi düşünerek o güzel Muğla ballarından yollamakla kalmamış, kendi buğdaylarından da göndermiş. Annem de hemen değirmene yollamış onları, o kadar buğdayla ne yapılır ki başka? Şimdi artık uzunca bir süre yetecek kadar esmer unumuz var, ekmeklik. Tabi ki keklerde çöreklerde de kullanılacak!

Bu ekmeğin tarifini son aldığım Söke Kepekli un paketinin arkasında görmüştüm ve hemen ilgimi çekmişti. İçine konan malzemeler oldukça ilginçti çünkü! Pekmez ve haşlanmış mısır gibi mesela.. Bayram tatilinde evde kepekli ekmeğimiz kalmayınca marketten bulduğum light tost ekmeğiyle bir gün idare ettik ama duramadım ve ertesi gün hemen kendi ekmeğimi yaptım. Kakaolu ekmek yemek istemiyorum ben!

Pekmez ekmeği hafif tatlımsı yapmıştı ve ben o yüzden özellikle kahvaltıda çok sevdim. Ama yemeklerle de güzel gidiyor. Renginin epey esmer olması da yine pekmez nedeniyle sanırım. Annem daha sade ekmekleri sevdiğinden bana göre değil dedi, ama ben sevdiğim için yine de sizlerle paylaşmak istedim. İçindeki bolca keten tohumundan dolayı oldukça faydalı bir ekmek, mısır tanelerinin de yerken ağıza geliyor olması hoşuma gitti. Bulabilseydim ayçekirdeği de ekleyecektim ama baktığım aktarlarda yoktu. Belki de bir kuruyemişçiye sormam gerekiyordu, bilemiyorum. Siz bulursanız ve dilerseniz ekleyebilirsiniz, tarifinde vardı. Bu arada sevgili Aliye'nin de kulaklarını çınlattım ekmeği tattığımda:)

Malzemeler:

- 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
- 1,5 su bardağından biraz fazla ılık su
- 2,5 su bardağı beyaz un
- 2 + 1/4 su bardağı kepekli un
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1/2 su bardağından az pekmez (ben harnup kullandım)
- 1 yemek kaşığı tuz (silme)
- 1 Türk kahvesi fincanı keten tohumu (tohum halde)
- 1 çay bardağı ayçekirdeği (ben eklemedim)
- 1 çay bardağı haşlanmış mısır

Yapılışı:

1. Mayayı yarım bardak ılık su ile küçük bir kasede eritin.

2. Geniş bir çıprma kabında zeytinyağı, pekmez, tuz, keten tohumu, kullanıyorsanız ayçekirdeği, mısır ve kalan suyu karıştırın. Unları ayrı bir yerde karıştırarak 1 bardağını bu karışıma ekleyin, tümünü mikserin yüksek devrinde 3 dk çırpın.

3. Mikseri çıkarın, maya karışımını hamura ekleyin. Kalan unu azar azar ekleyerek yumuşak ve elastiki bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10 dk boyunca yoğurun.

4. Hamuru hafifçe yağlanmış bir kaba alın ve üzerini örtüp 1,5 saat boyunca ılık bir yerde bekletin. Daha sonra kısa bir süre daha yoğurup iki parçaya bölün, istediğiniz şekli verip (ben yuvarladım) yağlı kağıt serili tepsiye yanyana koyun. 1,5 saat daha tepside bekletin. Ben ikinci bekleme aşamasında tepsiyi fırına aldım, yoğurt ısısında beklettim.

5. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40 dk kadar pişirin. Çıkardıktan 5 dk sonra üzerlerine fırça yardımıyla hafifçe zeytinyağı sürerseniz ekmekleriniz yumuşacık kalır.

Not: Her iki mayalanma aşamasında da hamur fazla kabarmıyor ama pişerken gayet güzel kabarıyor. Sanırım içine konan malzemenin fazlalığından kaynaklanıyor bu, yani sizin de hamurunuz kabarmazsa mayalanmadı diye endişe etmeyin:)



Ben henüz sıcakken üzerine fıstık ezmesini çok yakıştırdım!
Yanına da sıcacık bir bardak çayı...

Yorum Gönder

 
Top