0




Bu ay hurma yiyoruz!..
Aslında geçtiğimiz haftalarda Ramazan dolayısıyla oldukça yedik, bu mucizevi meyveden bol bol faydalandık. Ben her iftarıma hurmayla başladım, gün boyu düşmüş olan kan şekerimi bir minik hurmanın ellerine teslim ettim, o da hemen onu normal düzeyine getirerek beni mutlu etti. Her defasında da yemeye sadece hurmayla devam etmemek için doğrusu kendimi zor engelledim! Sanırım sınırsızca hurma yiyebilirim ben:))

Bu ayki yemek etkinliğimizin ev sahibesi Melda konu olarak bu çok sevdiğim meyveyi seçince gerçekten çok sevindim. Hurmayla yapılan pekçok nefis tarifle tanışabileceğiz böylece! Hem de hurmayı sadece Ramazan'da sofralarımıza gelen bir meyve olmaktan çıkarmamıza yardımcı olacak belki bu tarifler...

Ramazan içerisinde de hurmalı tarifler denemiştim. Hatta bunlardan birini daha önce yayınladım. Bugün sizlerle paylaşacağım hurmalı sıcak soslu kek ise en favori keklerimden biri oldu! Değişik kaynaklarda pekçok farklı hurmalı kek tarifi okuduktan sonra kafam iyice karışmıştı. Bu kez yapacağım kekin geçen sefer yaptığım gibi baharatlı, ekmeğimsi bir kış keki olmasını istemiyordum. O da çok güzeldi ama bu kez hurma tadı çok baskın, ve hatta pastamsı bir kek olsun istiyordum. Sonunda baktığım tüm tariflerin belki sentezi olabilecek bir kek yapmanın en mantıklısı olduğuna karar verdim. Bundan bu kadar yeter herhalde, şundan da şu kadar (!) şeklinde hazırladığım kek hamurunu, ortaya nasıl birşey çıkacağını kesinlikle bilmeyerek fırına verdim... Sonuca ben de inanamadım. Hatta o an canı birşey yemek istemeyen annem bile dayanamayıp bir tabak istedi. Sonuçta biz iki kişi 3 porsiyonu bir güzel yedik ve daha fazla gözümüzün önünde durmaması için keki hemen kaldırdık!

HURMALI SICAK SOSLU KEK

Malzemeler: (12 kişilik)

- 375 g hurma
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı esmer şeker
- 130 g Becel
- 3 adet yumurta
- 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu

Sıcak sos için:

- 200 ml (1 küçük kutu) çiğ krema
- 1/4 su bardağı toz şeker

Yapılışı:

1. Hurmaları yıkadıktan sonra ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın. Derin bir kabın içerisine alıp üzerine suyu ekleyin ve ocağa koyup kaynatın. Suyunu biraz çekip hurmalar ezilmeye başladığında ocaktan alın (suyu tamamen çekene dek beklemeyin). Pişen hurmaları robotta ezerek bir kenarda ılımaya bırakın.

2. Şekerle yağı mikserle iyice çırparak krema kıvamına getirin. Yumurtaları teker teker ekleyip her defasında iyice çırpın. Ilımış olan hurma püresini ekleyin.

3. Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyerek karışıma yavaş yavaş ekleyin ve özleşene dek karıştırın.

4. Hamuru yağlanmış dikdörtgen bir borcama döküp üzerini düzeltin. Önceden 175 derece ısıtılmış fırında 40-45 dk kadar pişirin. İçi hafif ıslak kalan bir kek olacak, o nedenle kürdan testini geçmeyebilir. Bu nedenle üzeri yeterince kızardığında fırını kapatıp 5 dk kadar içini çekmesini bekleyin, daha sonra fırından çıkarın.

5. Kekin ilk sıcaklığı geçene dek sosu hazırlayın: Kremanın yarısını büyükçe bir cezveye koyun, içine şekeri ekleyip arada karıştırarak ocakta ısıtın. Kaynama noktasına gelince ocaktan alın, kalan kremayı ekleyin, karıştırın.

6. Keki kare dilimler halinde kesin, hazırladığınız sosu bekletmeden kekin üzerine dökerek hemen servis yapın.

*** Kalan sosu buzdolabında saklayın ve mümkünse 2-3 gün içerisinde tüketin. Kalan keki tekrar servis yapmak istediğinizde sosu kekin üzerine dökerek fırında ısıtın ve ılık-sıcak servis yapın.


HURMA LOKUMLARI

Bayramda bayram şekeri niyetine ne yapsam diye düşünürken, anneme Ramazanın son günlerinde sonra bulamam korkusuyla bol bol aldırdığım hurmalardan birşey yapmaya karar verdim. Önceki yıl yine Ramazan ayında Mutfakta Zen (şimdiki Hayattan Renkler) mail grubuna Sıdıka hanımın yazdığı bir tarifi saklamıştım. Yapımı hem çok basitti hem de özellikle Türk kahvesi yanına yakışacaktı. Lokumdan farkları yoktu doğrusu! Ben de onlara "hurma lokumları" adını verdim:) Sıdıka hanım sanırım iftar sofrası için tadımlık olarak hazırladığını yazmıştı bunları. Ben bayramlık yaptım! Eğer okuyorsa çok teşekkür ederim tarifi için.

Bu lokumlar sadece hurma, ceviz ve susam içeriyorlar ve dolayısıyla çok lezzetliler! Kendinizi kaptırıp minik topları ardı ardına yiyebilirsiniz. Özellikle dış kaplaması olan kavrulmuş susam nedeniyle annemin favorisi oldu. Hurmaya susam çok yakışıyormuş gerçekten. Hazırladıktan sonra güzel bir şekerleme kutusunun tabanını alüminyum folyoyla kaplayıp lokumlarımı içine yerleştirdim ve ikram etmek üzere buzdolabına kaldırdım.


Malzemeler:

- 250 g hurma
- 1 avuç ceviz
- Kavrulmuş susam

Yapılışı:

1. Hurmaları derin bir kaba alıp soğuk suda ıslatın ve 1 saat boyunca bekletin. Süre sonunda hurmaların kabukları hemen hemen ayrılacaktır. Kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartın.

2. Ceviz ilave ederek hurmaları rondodan geçirin.

3. Ellerinizi suyla nemlendirerek küçük toplar halinde yuvarlayın. Hazırladığınız topları bir kaba koyduğunuz susamların içine atın.

4. Susama bulanmış lokumları bir servis tabağına veya kutuya yerleştirerek servise kadar buzdolabında tutun.

* Dilerseniz susam yerine hindistan cevizine de bulayabilirsiniz ama ben denemedim.

** Bu hurma ve ceviz miktarıyla 1 küçük şekerleme kutusu doluyor, siz daha fazla yapmak isterseniz malzemeyi artırabilirsiniz.



Yorum Gönder

 
Top