0

Zeytine taktım bu aralar. Habire zeytinli bir şeyler yapıyorum. Zaten zeytinyağına bayılırım. Bir de tabii Bursa'lıyım. Zeytin memleketinde yaşıyorum :)))

Hamuru için :


  • 1 aida çay bardağı süt ( büyük çay bardağı)
  • 1 paket yaş maya (yaş mayaları buzlukta tutarım hep)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu
  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
  • İçi için bir tabak dolusu zeytin içi ( ben zeytinleri rondodan geçiriyorum. Sonra içlerinden tek tek çekirdeklerini ayırıyorum. Zeytinin çekirdekleri kırılmıyor. Yada çekirdek çıkarıcı kullanarak da zeytin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz.
Yapılışı :

1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 ( 2 daha fazla olsa daha da kabarır) saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
4) Hamurdan mandalin kadar hamur koparın. Elinizle 1 cm. kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Arasına çizgi şekline zeytin içini koyun. Geniş tarafı diğer kenarın üstüne kapatın. Çocukların hamurlarıyla yaptığı gibi yılan gibi yapın. Hafifçe burka burka iki ucu birleştirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
5) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin.

Yorum Gönder

 
Top