0

Şıkır.. şıkır.. şıkır..
Yağmur sesi.

İstemez miyim şimdi yatağımda tembel tembel gerineyim, az daha uyusam.. yok yok kalkıp kahvaltı hazırlasam.. tereddütlerine düşeyim. Başkaca da bir düşüncem olmasın güne dair..

Sonra kalkayım iyice acıkınca, çay demleyeyim. Çayın buharı, kokusu doldursun mutfağı yavaştan.. Buzdolabını açıp, Ezine peynirimi, Gemlik zeytinimi, tereyağımı, vişne reçelimi çıkarayım. Hiç üşenmeyip, gazete almaya gideyim bakkala, çay demlenene kadar. Sonra gelip aheste aheste sofra hazırlayayım.. Bir de iyice şımarıp yumurtalı ekmek kızartayım..

İşte bunlardan..
Hani ilk kez annenizin ellerinden yediğiniz, bir müddet yemeseniz özlediğiniz yumurtalı ekmeklerden. French toast da deniyormuş.. Ekmek balığı.. Yumurtalı ekmek işte! Mis gibi, çıtır çıtır, ama içi yumuşacık.. Bir ısırık alırsınız, peşinden de peynirinizden bir lokma. Mutlu olursunuz. Ya da böyle bal dökersiniz üstüne, benim yaptığım gibi. Amanın daha da mutlu olursunuz.

Efendim, bizi bir Pazar kahvaltısında pek mutlu eden yumurtalı ekmeklerimizin tarifi, hepimizin bildiği usule yakın da olsa, önemli bir fark var: Muskat. O küçük hint cevizleri nasıl da yakışıyor yumurtalı ekmeğe, bilseniz.. Tarçını da unutmamak gerek tabi, küser sonra.. Girdiği herşeyi misler gibi parfümüne bulamaz mı o? Fikir yemekbiz grubumuzun üyesi sevgili Tuba'dan. Not almıştım Tuba yazdığında, denemek nihayet kısmet oldu. Sonuç şudur ki, artık yumurtalı ekmek böyle yapılacaktır..

Malzemeler:

- 1 yumurta (küçükse 2)
- 1/2 su bardağı süt
- Bir tutam tarçın
- Bir tutam muskat rendesi
- 1/2 çay kaşığı saf vanilya
- Bir tutam tuz
- Baget ekmek (beyaz ya da kepekli)
- Çiçek balı

Yapılışı:

1. Yumurtayı ve sütü tel çırpıcı ile çırpın. Baharatları ekleyip tekrar çırpın.

2. Teflon tavayı ısıtın, zeytinyağı ile hafifçe yağlayın (birkaç damla yeterli). Ekmekleri dilimleyin.

3. Ekmek dilimlerini hazırladığınız karışım içinde çok az bekletip tavaya koyun. İki tarafını da kızartın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine bal gezdirip servis yapın.


Haftasonu kahvaltısında deneyin derim..
Tatlı baharatlı lezzetleri seviyorsa damağınız, bayılacaksınız!

Yorum Gönder

 
Top