0
Portakallı Üzümlü Scone
Scone, geleneksel olarak İngilizlerin çay saatlerinde, yanında genellikle reçel ve çırpılmış krema (veya kaymak) ile sundukları bir çeşit çörek. Kekten daha sert, kurabiyeden daha yumuşak bir dokuya sahip. Fotoğraflarda gördükleriniz, benim pekçok farklı tarif deneme sonucu ilk kez başarıya ulaştığım, orjinaline en yakın scone'lar.

Genelde bir-iki kez deneyip başarılı olamadığım tariflerde ısrarcı değilimdir. Yapamıyorum der çıkarım işin içinden:) Mutfakta dengelerimin bozulmasına tahammülüm yok (Terazi işte, ne yapacaksınız:) Buna rağmen, Hürriyet'te yazılarını ilgiyle takip ettiğim Arman Kırım'ın sayfasında tarifini gördüğümde scone'a bir kez daha şans vermeye karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım. Bu kez tam tarif edilen dokuyu ve lezzeti yakaladığıma inanıyorum. Çok tatlı olmadığı için yanına reçelin yakıştığı lezzetlerden biri. Arman Kırım'ın bahsettiği gibi, özellikle çilek reçeliyle birlikte harika oluyor.

Bu haftasonu değişik birşeyler pişirme planınız varsa, çay yanına farklı ne yapsam diye düşünüyorsanız rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir tarif. Büyük küçük herkesin severek yiyeceğini düşünüyorum. Hele mevsim güzellerinden taze bir çilek reçeli pişirdiyseniz, hele de reçel henüz sıcaksa, ben bile gelip kapınızı çalabilirim:)

Portakallı Üzümlü Scone
Malzemeler
  • 285 gr un
  • 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 60 gr toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 140 gr tereyağı
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 55 gr kuru üzüm
  • 125 ml koyu ayran
  • Üstüne sürmek için bir miktar süt

Yapılışı
  1. Büyük bir kasede kuru malzemeleri (un, kabartma tozu, toz şeker, tuz) karıştırın. Tereyağını ekleyin ve parmak uçlarınızla mıncıklayarak yedirin.
  2. Portakal kabuğu rendesini ve kuru üzümleri ekleyin. Ayranı bir yandan yoğurmaya devam ederek yavaş yavaş dökün. Elinize yapışmayan bir hamur olması gerek.
  3. Hamuru 1-2 cm. yüksekliğinde merdaneyle açın. Bir bardak ağzı yardımıyla yuvarlaklar kesin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine sıralayın. Üzerlerine fırçayla süt sürün.
  4. Önceden220 derece ısıtılmış fırında 12-15 dk kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak, yanında reçel ve dlerseniz krema ile birlikte servis yapın.

Portakallı Üzümlü Scone
Tarifteki ölçülere aynen uyarsanız çok güzel bir hamur elde ediyorsunuz. Lütfen margarin değil tereyağı kullanın ki güzel bir lezzeti olsun scone'larınızın. Benim gibi organik üzüm ve portakal kullanırsanız daha da güzel olur tabi.

Sonra da güzel demlenmiş bir çayın yanında keyfini çıkarmak kalıyor geriye...

Yorum Gönder

 
Top