0

Yaz mutfaklarında en çok pişen sebzelerden biridir kabak... Pek çok şekilde değerlendirilebildiği için olsa gerek, her alışverişte en az yarım kilo kabak atılır alışveriş çantalarına. Dolması, mücveri, kızartması, böreği, çorbası, fırında ya da tencerede pişen yemekleriyle, ondan yapılabilecekler pek çoktur. Ama bizde en çok kavurması yapılırdı, bolca sarımsaklı yoğurtla birlikte yemeyi çok sevdiğimiz için. Sonraları ben deneysel çalışmalara başladığımda farklı kabak yemekleri de yaptık annemin mutfağında:) Kendi mutfağımda ise daha özgürüm, yaptığım her yemeği itirazsız yiyen sevgilim sayesinde...

Kabağın ekşili ve bakliyatlı versiyonunu geçtiğimiz haftalarda denemiştim. Eski emektar makinemle çektiğim son fotoğraflardı, pek iyi olmasa da yayınlamak istedim. Bu hakikaten çok güzel bir yemek, hem doyurucu ve besleyici, hem de sıcak yaz günleri kabakla yapılabileceklere farklı bir alternatif.

Sebzelere bakliyat ekleme alışkanlığını Tijen ablayla tanıştıktan sonra edindim. Hepsine olmasa da pek çok sebze yemeğine bakliyat koyar oldum ondan sonra. Hem daha doyurucu oluyor sebze yemekleri böylece, hem de protein ihtiyacımı karşılamış oluyorum. Sizlere de denemenizi tavsiye ederim. Tarife gelince...

Malzemeler:

- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım kg kabak (küp doğranmış)
- 1 avuç yeşil mercimek (önceden ıslatılmış)
- 1 avuç haşlanmış nohut
- 4 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 1 çorba kaşığı kuru nane
- 1 limonun suyu
- Deniz tuzu

Yapılışı:

1. Soğanı küp küp doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Biber salçasını ekleyip karıştırın.

2. Kabakları tencereye ilave edin, biraz daha çevirin.

3. Domatesi küp küp doğrayın, sarımsakları kıyın. Mercimek ve nohutla birlikte tencereye ekleyin.

4. Tencerenin kapağını kapatın, mercimekler yumuşayana kadar, yaklaşık 15 dk kısık ateşte pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz.

5. Son olarak naneyi serpin, limon suyunu ekleyin. Tuzunu ayarladıktan sonra ocağı kapatıp yemeğinizi ılınmaya bırakın.

Sıcak da servis edebilirsiniz, ben sıcak seviyorum doğrusu:) Ama esas lezzetini ertesi gün buluyor. Yanında yoğurt ve güzel bir ev ekmeği ile başlıbaşına bir öğün...

Yorum Gönder

 
Top