Blog'um da hitsats diye bir istatistik sitesi var. (Kardeşim sağolsun) Acayip ilgimi çekiyor. Kim nereden gelmiş. Kim ne ararken beni bulmuş. Çoğu zaman girip bakıyorum. En çok arama yapılan tariflerden biri de irmiksiz şekerpare. Ben de yoğun istek üzerine :))))))) irmiksiz şekerpare yaptım ve yayınlıyorum. Tadı irmikli şekerpare kadar güzel oldu. Ondan biraz daha yumuşak oldu. Şimdi sırada fındıklı şekerpare var. Onu da deneyip yayınlamak istiyorum.
Bu arada tarif Ümit Usta'dan.
Malzemeler:
- 1/2 kg un (2,5 bardak)
- 150 gr pudra şekeri (ben bir bardak koydum.)
- 1 paket kabartma tozu ve vanilya
- 2 adet yumurta
- 1/2 paket margarin. Tereyağla olursa eminim çok daha güzel olur. (125 gr tereyağ)
- 125 gr sıvıyağ (yarım bardak sıvıyağdan biraz daha fazla)
- üstüne koymak için fındık, badem ya da antep fıstığı, hindistan cevizi
- Şurubu için 1 kg şeker, 1 lt su ve 1/4 limon suyu
Yapılışı:
- Öncelikle toz şekerle suyu bir tencereye kayup kaynatalım. Kıvamlanmasını bekleyelim. Yaklaşık 20 dk kadar. Limonu ekleyip altını kapatalım. Şerbet az görünmesin artıyor bile.
- Sıvıyağı bir kapta eritelim. Bir yumurta sarısını kenara ayırıp tüm malzemeyi karıştıralım. Yağ az çok olmuş önemli değil. Hamurunu azar azar koyarsanız kıvamını tutturursunuz. Hamur kulak memesi kıvamında olacak. Pudra şekeri yerine sakın toz şeker koymayın, şekerpareleriniz yayılır.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış bir borcama dizelim. Üstlerine yumurta sarısını sürelim. İsterseniz kürdanla üstlerini çizebilirsiniz. Ortalarına ister badem, ister fındık, ister antepfıstığı koyun. Bizim evde antep fıstığı vardı ben onu kullandım.
- 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişsin. Üstleri kızarana kadar. Fırından alıp kenarda 2 dakika kadar bekletip, soğuk şurubu kepçe yardımı ile üstlerine dökelim. Afiyet olsun.
Yorum Gönder