Denenmis Pasta,Tatli ve Yemek tarifleri
Vee Meshur Demir Tatlisiyla Etkinlige katilmaya karar verdim.Etkinlige ev sahipligi yapan ve beni de davet eden Sevgili TUGBA arkadasimiza cok tesekkurler ediyorum. http://www.keyiflimutfagim.com
Daha önce de anlattigim gibi benim de artik Demir kaliplarim var.Bu kaliplari internette gezinirken tesadüfen buldum ve esim Türkiyedeyken ismarladim ve bana ulasti hemen tarifi denemeye karar verdim.Hamuru cok koyu olmayan ama akici kivamda bir hamur nasil desem koyu bir krep hamuru kivaminda.Yalniz kaliplarin kullanimi cok önemli bu kaliplarin sadece ILK KULLANIMDAN ÖNCE KÖPÜKLÜ SUYLA YIKANABILIR AMA SONRAKI SEFERLERDE KESINLIKLE YIKANMASI YASAK ,KALIPLAR SIVIYAGLA GÜZELCE SILINIP KALDIRILIYOR.EGER YIKANIRSA KALIPLAR TEKRAR TATLIYI CICEKLER GIBI YAPAMIYOR.
Neyse ben kaliplari güzelce yikadiktan ve kuruladiktan sonra kullandim.Yalniz kaliplari kullanmadan önce kaliplar kizgin yagin icinde birkac dakika bekletiliyor.Ben tatliyi denedim ve cocuklarim,komsularim,kocam yani tadina bakan herkes cok begendi.
MESHUR ERZURUM DEMIR TATLISI
Malzemeler;1 su bardagi yogurt
2-veya 2,5 su bardagi un(aldigi kadar un)
Yarim su bardagi süt
4 yumurta
1 tatli kasigi kabartma tozu
SERBETI;
4 su bardagi seker
3 su bardagi su
az limon suyu
VE kizartmak icin siviyag
YAPILISI:
Önce serbet hazirlanip sogutulur.Seker,su hafif koyulasana kadar kaynatilir,rengi sararinca atesten alinir ve limon suyu ilave edilip sogumaya birakilir.
Yumurtalar guzelce cirpilir.süt,yogurt,kabartma tozu ilave edilir ve güzelce cirpilir yavas yavas un ilave edilir biraz koyu kivamli bir krep hamuru yapilir.
Bir tencereye siviyag dökülür ve yag güzelce kizdiginda demir kalip bir kac dakika yagin icinde bekletilir daha sonra kalip hamurun icine batirilir ve hamurun kalibi boylamamasina dikkat edilir yoksa hamur tatli kizardiktan sonra kaliptan cikmaz!!!!!!!!!!!!!!!
Hamura batirilan kalip 10 saniye kadar hamurun icinde bekletilir.daha sonra kalip hamurun icinden kaldirilir ve yagin icine batirilir.Kaliba yapisan hamur kabarir ve kizarir.daha sonra kizaran hamur soguttugumuz serbete bulanir tatlidan biraz cekmesi saglanir ve demir kalip üzerine yapisan tatliyi cikartmak icin bir tabagin üzerine konur bir catal yardimi ile tatli hafif ittirerek kaliptan ayrilmasi saglanir.Hamur bitene kadar ayni islem tekrarlanir.tatlilarimiz ilikken servis edilir...
Tatlilarimiz biraz serbetli,yani tatli vede kitir kitir oldu cocuklar cok sevdiler..Tavsiye ederim mutlaka deneyin.
Yorum Gönder