0



Sevgili Dilek geçenlerde yazdığı bir yorumda ilginç bir çay tarifi vermişti. İnternette dolaşırken bulduğu kakuleli bu Hint çayını benim sevebileceğimi düşünmüş. Çok da iyi düşünmüş, çünkü nerede acayip bitkisel karışım ve baharat varsa ilgimi çeker ve denemeyi severim. Çok teşekkürler Dilek!

Baharatlı çayı ilk fırsatta denemek üzere kaydetmiştim, geçen gün akşam yemeğinden sonra mutfakta hurmalı denemeler yapar ve bir yandan da ne içsem ki diye düşünürken aklıma geldi. Evde süt de vardı, ve tabi diğer baharatlar da. Annemi her zamanki gibi yine kandıramadım benimle paylaşması için, o normal çayını demledi. Biz de Sevim'le paylaştık 4 kişilik bu çayı:) Sevim tadını salepe benzetti ama ben bu yorum karşısında "senin canın salep çekmiş güzelim" dedim ve tabi en kısa sürede salep yapmaya karar verdim.

Zencefilin verdiği aroma çok güzel, kakulenin de öyle. Ayrıca karabiber de boğazda hafif bir yanma duygusu oluşturuyor yudumlarken ve bu bence çok hoş. İkinci bardakta baharatlar daha da belli olduğu için daha çok sevdim. Denerseniz servis ettiğiniz kişilerden kullandığınız baharatları tahmin etmesini isteyin! Keyifli bir oyun olabilir:)

Malzemeler:

- 5 kakule çekirdeği
- 1/2 yemek kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığı tarçın (ben küçük bir parça kabuk tarçın kullandım)
- 5 öğütülmemiş karabiber tanesi
- 6 kahve kaşığı şeker*
- 2 karanfil
- 4 kahve kaşığı siyah çay
- 40 cl süt (2 çay fincanı)
- 40 cl su (2 çay fincanı)
* Bu ölçü çayı tatlı sevenler için! Şekeri doğrudan suya değil, sonra isteğe bağlı olarak fincanınıza ekleyebilirsiniz -ben öyle yaptım-

Yapılışı:

1. Uygun bir demliğe suyla birlikte tüm baharatları koyun, ocakta kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın.

2. Kaynayınca hemen altını söndürün ve çayı ekleyin. Yaklaşık 3 dk demlenmeye bırakın. İsteğe göre bu süre uzatılıp daha demli çay elde edilebilirmiş ama ben fazla bekletmedim. Sonra da ikinci fincanı daha çok sevince biraz fazla demlenmesinde yarar olduğunu düşündüm.

3. Ayrı bir kapta sütü ısıtın. Fincanlara sütü ve süzülmüş olarak çayı paylaştırın.

Yanında bir dilim baharatlı kekiniz var mı?

Yorum Gönder

 
Top