0




Zeytinli ekmek (ya da kek) yine bir Tijen İnaltong tarifi! Her daim başucu kitaplarımdan olan Meyve Ağacından Hikayeler'de, kutsal meyve zeytini anlattığı bölümünde bir Kıbrıs tarifi olan zeytinli ekmekten bahsediyordu. Ben de ne zamandır denemek istiyordum. Bu aralar sahur için alternatif arayışlarım sürerken yine bu tarife rastladım ve neden denemiyorum ki? dedim. Sonrası kolları sıvayış, mutfağa giriş ve bir süre sonra fırından gelen muhteşem kokuları içime çekerek "çoktan yapmalıymışım çoktaan!" diye hayıflanış..

Zeytin hayatımın çok önemli bir bölümünü kapsıyor. Zeytinsiz bir kahvaltı sofrası düşünemem. Sırf kahvaltı da değil; zeytini makarna soslarıma koyarım, salatalarıma atarım, pizzalarıma mutlaka serperim, ezmesini ekmeğe sürüp yemeye bayılırım. Zeytinli tariflere de ayrı bir sempatim var bu yüzden. Zeytinli poğaçaları ve bu tür ekmekleri de çok seviyorum.

Bu ekmek, benzeri tariflerin aksine yapıldığının ertesi günü ve hatta sonraki günü de tazeliğini ve yumuşaklığını koruyordu. Misler gibi kokusunu da tabi! Eğer zeytini ve yağını seviyorsanız hiç düşünmeden deneyebilirsiniz.



Zeytinli Ekmek (8 kişilik)

Malzemeler:

- 3 yumurta
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı süt
- 3 su bardağı un*
- 1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış zeytin (siyah-yeşil zeytin karışık kullandım)
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane**

* Kitapta unun yarısının tam un veya mısır unu olarak kullanılabileceği yazıyordu, ben tam un kullandım. Bir de mısır unu ile deneyeceğim sonra, eminim öyle de güzel olur.
** Kuru nane yerine taze nane veya dereotu da kullanılabilirmiş, ama ben kuru nane kullandım.

Yapılışı:

1. Derin bir kase içerisinde yumurtaları mikserle iyice çırpın.

2. Zeytinyağını ve sütü ekleyip karıştırın.

3. Elediğiniz ve tuz + karbonat eklediğiniz unu karışıma yavaş yavaş ekleyin ve pütürsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın.

4. Zeytinleri (iriyse doğrayabilirsiniz), naneyi veya dereotunu ekleyip kaşıkla karıştırın.

5. Hamuru yağlanmış kek kalıbına (ben baton kalıp kullandım) veya küçük muffin kalıplarına döküp 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.


Tabaktaki güzeller, babaannemin kırma zeytinleri! Benim en sevdiğim zeytin yani:) Annemin yaptıkları daha yeni tatlandığı için fotoğraf çekilirken kahvaltı tabağında bunlar vardı...

Yorum Gönder

 
Top