0
Çayın yanında kıtır kıtır tuzluları sever misiniz? Hep tatlı yiyecek değiliz ya değil mi:) Kek kurabiye iyi güzel de bir yere kadar.. Bir yerden sonra insanın canı tuzlu istiyor. Böyle durumlarda da ille börek ve poğaça olması gerekmiyor. Bu sıcak günlerde, hafif ve atıştırmalık şeyler daha güzel gidiyor çayın yanında sanki...

Ben de bu düşünceyle, ne zamandır denemek istediğim bu kıtırları geçenlerde akşam çayına gelen arkadaşlarıma ikram etmek üzere denedim. Tarifi Maison Française'in Aralık 2007 sayısında verdiği bir ekte görmüştüm, Gamze Bursa'ya aitti. Bu ekte o kadar güzel tarifler ve sunumlar var ki 3 yıldır özenle saklıyor ama nedense deneme yapmıyordum hiç. Bu kıtırları denememekle örneğin çok şey kaçırmışım. Tam olmaları gerektiği gibi oldular, yani kıtırlıklarından günler sonra bile birşey kaybetmediler. Bu tür tariflerin en büyük sorunu yumuşama olduğu için, böyle bir sonuçla karşılaşmadığıma çok sevindim. Sırf bu özelliğiyle bile Kahve arşivine almaya değer bir tarif. Bir de tabi, çok ama çok lezzetli!

Ben tarifteki ölçüleri 2 katına çıkardım, buna rağmen fazla olmadı. Kendi ölçülerimi vereceğim ama eğer kalabalığa yapacaksanız bunların da 2 katını kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki ölçüler ise ilk deneme için yeterli. Tabi gerisini aramayacağınıza eminseniz :)


Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı kepekli un
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı tereyağı (bıçakla küp şeklinde kesilmiş)
  • 4 çorba kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için
  • 1 yumurtanın akı
  • Susam, çörekotu, ayçekirdeği içi
Yapılışı
  1. Un, kepekli un, kabartma tozu, tuz ve şekeri bir kabın içerisine eleyin.
  2. Sütü, limonu ve tereyağını bu karışıma ekleyin ve parmak uçlarınızla yoğurun. Hamur kuru olursa çok az süt ekleyebilirsiniz. Eğer elinize yapışan bir hamur olduysa çok az un ekleyerek hamuru toparlayın.
  3. Hazırladığınız hamuru merdane ile incecik açın. Kare ya da dikdörtgen şeklinde açabilirseniz daha iyi olur. Üzerine yumurta akını hafifçe çırparak sürün. Susam, çörekotu ve ayçekirdeği serpin.
  4. Hamuru keskin bir bıçakla küçük kareler halinde kesin. Kareleri spatula yardımıyla dikkatle alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın.
  5. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk, üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.

Yorum Gönder

 
Top