0
Dün akşam sevgili dostlarımızı evimizde ağırladık, uzun bir zaman sonra... Günler öncesinden başlayan menü planlama süreci, yerini Salı ve Çarşamba geceleri hazırlık sürecine bıraktı. Mutfakta her zaman keyifle çalışıyorum ama dostlarımı ağırlayacağım zaman daha bir artıyor keyfim. Sevgiyle yapılan herşey güzel olur, o yüzden hazırladığım herşey sevilerek yendi ve bir kez daha bana bir kafe açma planları yapıldı.

Közlenmiş biberli çamfıstıklı humus

Yemek masamız fazla büyük olmadığından, 10 kişi için açık büfe yapmanın en iyisi olduğuna karar verdim ve atıştırmalık yaramaz yiyecekler hazırladım. Menümüzü paylaşmak istiyorum, Türkmenciğim çok dengeli ve uyumlu olduğu yorumunu yapmıştı öncesinde (ne çok kafasını şişirdim bilseniz:), belki sizlere de fikir verir kalabalık davetleriniz için:

- Közlenmiş biberli ve çamfıstıklı humus
- Mercimek köftesi
- Sodalı börek
- Peynirli / patatesli / zeytin ezmeli poğaça
- Alim'in getirdiği etli ve etsiz çiğköfte
- Muzlu kek
- Korova kurabiyeleri
- Karamelli sütlü irmik tatlısı

Menüden ilk olarak paylaşacağım tarif, Ahmet abimin çektiği bu güzel fotoğraflar nedeniyle, humus olacak... Bazılarınızın tahmin ettiği üzere, tam bir Tijen abla tarifi! Hem klasik (ve aynı zamanda vejetaryen) bir lezzet, hem ona değişik bir yorum getirilmiş, hem de çamfıstıklı.. Bu üçü birarada olunca tarifin Tijen ablamdan olması kaçınılmaz neredeyse:) "Her Güne Bir Yemek" kitabına sık sık başvuruyorum bugünlerde, humus tarifi tam benim davet günüme rastlıyordu üstelik. Klasik humusu herkesin seveceğinden emin olamadığım için yaptım biraz da.

Anneciğimin Aydın'dayken verdiği güzel nohutları sabahtan haşladım, hiç kabuk bırakmadan yumuşacık piştiler. İşten eve dönünce de hemen diğer malzemelerle birlikte blendera attım. Kaseye aldıktan sonra da geniş bir tabağın ortasına oturtup kenarlarına Tarihi Harbiye Fırını'nın harika anasonlu ve zeytinli kıtır ekmeklerini yerleştirdim (ve herkesten çok ben yedim itiraf ediyorum).

Malzemeler
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut

  • 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve kullandım)

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı

  • 3 diş sarımsak

  • 1/4 su bardağı tahin

  • 1/2 limon suyu

  • Kırmızı toz biber, tuz

  • 1 çorba kaşığı çamfıstığı


Çamfıstıklı Humus tarifi

Yapılışı
  1. 1 su bardağı nohutu bir gece önceden ıslatın. Ben kaynar su dolu tencerede ıslatıp kapağı kapalı olarak sabaha kadar bekletiyorum.

  2. Ertesi gün nohutları süzüp tekrar kaynar suya alın ve yaklaşık 45 dk, iyice yumuşayana kadar haşlayın. Piştikten sonra altını kapatın, hemen süzmeyip suda bir müddet daha bekletin (ben akşam eve dönene dek beklettim, ama siz evdeyseniz bu kadar bekletmenize gerek yok).

  3. Nohutları süzün, suyunun bir kısmını ayırın, belki gerekebilir. 1,5 bardak nohutu blender haznesine koyun. Kalan nohutu poşetleyip çorba ve pilavlarınız için dondurucuya atabilirsiniz.

  4. Közlenmiş kırmızı biberlerin kabuklarını soyup blendere atın. Ben konserve biber kullandım, biberler ince ince kesilmiş olduğu için 4 kaşık kadar koydum.

  5. Zeytinyağı, sarımsak, tahin, limon suyu, tuz ve kırmızı toz biberi ekleyin, blenderi çalıştırın. Tüm malzemeyi iyice püre haline getirin. Eğer kıvamı koyu olursa nohutun haşlama suyundan ekleyebilirsiniz, ben 1 kaşık kadar ekledim. Tadına bakarak tuzunu ayarlayın.

  6. Üzerini süslemek için yağsız tavada çamfıstıklarını kavurun. Humusunuz hazır, artık bir kaseye alıp süsleyerek kıtır ekmeklerle servis yapabilirsiniz...


Tam benlik bir lezzet bu.

Humusa zaten bayılıyorum, bir de içine közlenmiş biber girince inanılmaz oluyor. Mutlaka deneyin derim. Humusla aranız çok iyi olmasa da seveceksiniz, iyiyse bayılacaksınız, garanti ediyorum. Anasonlu kıtırlar da yanına çok yakıştı, iyi ki güleryüzlü satış görevlilerinin tavsiyesini dinlemişim.

Göz atmak isterseniz arşivdeki bir diğer humus tarifi burada.

Yorum Gönder

 
Top