Erzincan Ketesi |
Bir kaç kere kayınvalidem yaparken görmüştüm ama hiç cesaret edememiştim yapmaya.Geçen hafta işyerinde birden aklıma geldi ve tarifi doğrulamak için hemen Tülinciğimin sitesine baktım ve iş çıkışı kolları sıvayıp 10 tane kete yaptım.
İşten gelen eşime de evvela annem kete yapıp göndermiş deyip tepkisini ölçtüm. Baktım her zamanki iştahla yiyor gerçeği söylediğimde heyecanla bana' aferin sana bravo' demezmi.!!!
Bunca tarif ve yemeğin arasında ilk bravomu keteden alacağım hiç aklıma gelmezdi :)))
Erzincan Ketesi
125 gram erimiş margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
20 gram yaşmaya
1,5 ttalı kaşığı tuz
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı şeker
un
İçi İçin
125 gram margarin
75 gram tereyağ
4 su bardağı kadar un
Ilık sütte mayayı eritelim.4-5 su bardağı unu bir kaba koyup ortasını havuz gibi açalım.Mayalı süt,şeker,tuz,yağlar ve yumurta akını ekleyip orta serlikte bir hamur elde edelim(hamura yavaş yavaş un ilavesi yapınız)Hamurun üzerini kapatıp yarım saat dinlenmeye bırakalım.
İç harç için yağları teflon bir tencereye koyalım.Önce 2 bardak unu daha sonrada kıvama göre kalan unu yavaşça ekleyelim.Dikkat edin unun rengi dönmesin ve yağla un bulgur gibi bir kıvama gelsin.
Hamuru 10 eşit bezeye ayıralım.Her bir bezeyi un yardımı ile açabildğimiz kadar açalım. Yuvarlak açılmış hamurun bir tarafını hafif içe katlayıp yağlı un karışımını boydan boya bolca koyup hamuru rulo saralım.Rulo yaptığımız hamurumuzu kendi etrafında döndürerek gül böreği şekli verelim ve üzerine elimiz ile bastırıp tepsiye alalım.
Her beze için bu işlemi bitirdiğimizde ketenin üzerine yumurta sarısı sürüp 175-180 dereceli önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirelim.(1 tepsi 4 kete alıyor)
Her beze için bu işlemi bitirdiğimizde ketenin üzerine yumurta sarısı sürüp 175-180 dereceli önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirelim.(1 tepsi 4 kete alıyor)
Afiyet Olsun....
not:kısa zaman içinde tekrar yaptığımda yapılış aşamalarını da fotoğraflayacağım....
Yorum Gönder