Limonlu Üzümlü Kek
Duyarlılıklar üzerine düşünüyorum bugün..
Küçük şeyler..
Sevdiğimiz insanlar için yaptığımız küçük şeyler..
Kendimiz için yaptığımız, ama itiraf edelim, kendimize sıra gelince hep ihmal ettiğimiz küçük şeyler..
"Aslında biz hiç kimse için birşey yapmayız tatlım" dedi bugün, çok sevdiğim bir ablam, "hepimiz kendimiz için yaparız ne yaparsak..." Öyle galiba gerçekten.. yaptığımız herşey gün gelip yine bize dönüyor..
Bugünlerde kendime küçük incelikler armağan etmek istiyorum..
Hiçbir şeyi yapmak zorunda olmadığıma kendimi ikna ettikten sonra..
Herşeyi "seçtiğimi" anladıktan sonra..
Küçük vakitler armağan etmek kendime, ne istersem onu yapabileceğim.
Akşamları yeni yeni kendimi kaptırdığım Lost'u izlemek (hem de kaç bölüm izleyebiliyorsam o kadar, uyumak "zorunda" da olmadan), biriken kitaplarımı / dergilerimi okumak, daha fazla mutfakta olmak, ve sık sık -nedense- Beyoğlu'nda yürümek istiyorum en fazla.. Kaçırdığım güzelliklerin ve yakaladıklarımın / yakalayacaklarımın bilinciyle, hiçbir şeye üzülmeden yürümek istiyorum sevdiğim küçücük sokaklarda..
Geçen zaman, güle güle..
Gelen gün, hoşgeldin..
diyerek.
Bu da incelikler üzerine bir tarif olsun. Filiz annemin ellerinden, limonlu üzümlü kek.. Sevgiyle yapılmış, özenle ikram edilmiş.. Limon kokusu hala burnumda.. Kalan dilimler de dondurucumda! Belki acıkılırsa bir geceyarısı, bir bardak süte eşlik ederler...
Filiz anne de göz kararı kek yapan annelerden olduğu için ölçüleri alırken biraz zorlandım. Ama tarif oldukça kolay aslında. İlk fırsatta "Fırat öyle sever" diyerek tavsiye ettiği gibi, hamurun yarısına kakao ekleyerek deneyeceğim.
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt, üzerine 1 su bardağını tamamlayacak kadar süt
- 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
- 1 limonun rendelenmiş kabukları
- 1/2 limon suyu
- 2 çay kaşığı karbonat
- 2 avuç kuru üzüm
- Akıcı bir kek hamuru olacak kadar un
Yapılışı:
1. Önce yumurtalarla şekeri mikserle en az 5-6 dk çırpın. Üzerine yoğurt süt karışımını ve sıvıyağı ekleyip tekrar çırpın.
2. Limon suyunda karbonatı eritip hamura ekleyin. Limon kabuklarını da ekleyin.
3. Aldığı kadar unla hamuru tamamladıktan sonra üzümleri una bulayarak hamura ilave edin.
4. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 45 dk kadar pişirin. (Ben kendi fırınıma göre bunu 160 derece olarak ayarlayacağım).
İncelikler güzeldir.
Sevdiğiniz insanlar için yaptığınızda da, kendiniz için yaptığınızda da, size yapıldığında da güzeldir.
İnanın, hepsi eşit derecede güzeldir...
Yorum Gönder