Bakarmisiniz kiymali cöregin güzelligine...
Ben NEVSEHIRE bagli GÖRE KASABASI dogumluyum esimde öyle,her sene oldugu gibi yaztatilinde gene memlekete gittik,bazi üzücü hadiselerden( Anneannemin vefati) sonra antalyadan misafirlerimiz vardi ,aslinda bu resimler benim icin cok siradan ama Amcamizin esi EBRU cok ilginc buldu ve fotograf makinasina sarilip kare kare görüntüledi.
Her mahallede mutlaka bir cörek firini bulunur. mahalledeki hanimlar bir gün önceden anlasirlar sira tutarlar cörek pisirmek icin.firini ilk önce yakan kisi kimlerin hangi sirada oldugunu bilir herkes ona söyler, firini ilk yakan kisi en zor isi üstlenir soguk firini isitmak icin uzun bir zaman firina saman ve bag cubugu hatta cali,odun parcalari yakar,firinin pisirmeye hazir oldugunu anlamak icin kara firinin icine bakilir icinde tavan kismi iyice beyazlasmissa o firin artik ekmek pisirmek icin hazir dir...
Gelelim cörek hamuruna hamur icin özlü köy unu,(herkes genelde kendi bugdayini degirmende ögütür veya yakinlarinda bildigi kislerden bugday satin alir,ögütür)haslanmis patates ve haslanmis oldugu su,peynir alti suyu,ilik su,tuz,yas maya kullanilir...
hamur yogrulduktan sonra mayasi gelince elle karistirilir ve tekrardan toplanir,buna hamur karma islemi denir.Hamur bir veya 2 defa karildiktan sonra pisirmek gerekir ,daha uzun bekletildiginde hamur eksiyebilir..
Firin isinmis ve cörekleri pisirmeye hazir..
Firinin temizligi icin kullanilan uzun ve kalin bir sapin ucuna saglam,dayanikli bez ve caputlar baglanir.ve firin isindiktan sonra bu caputlar güzelce yikanarak onlarin yardimi ile firinin icindeki saman parcalari temizlenir.Firinin temizligi icin kullanilan bu caputlar bagli uzzun agac sapin adi GELIN ne kadar acimasiz degilmi hep merak etmisindir neden adinin GELIN oldugunu...
Herkes hamurunu evde yogurur ,mayalandiktan sonra firina getirir.hamurdan birer ekmeklik bezeler yapilip üzerine kepek ve un serpilmis bir bezin yzerine bezeler dizilip yer mayasi gelmesi beklenir.
Firinda önce cörekler pisirilir.Enson firina arzuya göre sündürleme( yani icine peynir,kiyma,patates,patlicanli ic konan ekmek)Adi neden sündürleme diye soracak olursaniz? Firin küregine verirken uzun olan sündürleme ici hamur kalmasin diye yanlara dogru hafif sündürülür ki firina verilirken firin küregi yardimi ile boyu uzatilir...
Firin küreginin üzerine un ve ince kepekli bir karisim serpilir ki cörek hamuru kürege ve firinin icine yapismasin...
Ben kahvaltiyi da düsünerek üzeri kiymali,sucuklu,yumurtali cörekler hazirladim.
Ayrica ici kiymali,patlicanli ve patatesli sündürlemeler de hazirladik,bu resimde beni görüyorsunuz,
Sucuklu yumurtali cörek malzemesi islak oldugu icin firin küregine yapisti bende altina yeniden kepek attim...
Yengem cörekleri firina salarken..
Firinin icinde uzun uzun piser geride kalan ekmekler daha cabuk piseceginden ilk firina verilenler en son firina verilen ekmekten sonra yeri degistirilir ve biraz öne alinir ki yanmasin..Firinin kapagi kapatilip beklenir..
Pisen cörekler firindan teker teker alinip firinda serilmis bir örtünün üzerine cikarilir ve soguyana kadar bekletilir ki cörekler hamur olmasin...
Pisen cörekler soguduktan sonra tekrar legenlere yerlestirilip omuzda veya el arabasinin üzerinde eve götürülür..
Anlayacaginiz GÖRE CÖREGI yapimi zahmetli vede bir o kadar da lezzetli ...
Yorum Gönder