Dondurmalı İrmik Helvası |
Malzemeler:
- 1 paket irmik
- 250 gr tereyağ
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- Üzüm
Şerbeti İçin
- 4 su bardağı şeker
- 4.5 su bardağı su
Hazırlanışı
Çelik tencereye tereyağ,sıvıyağ karışımı alınır kısık ateşte yağ eritilir.
Eriyen yağ karışımına irmik ilave edilip orta ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 15 dakika kavrulur.
Bu arada ayrı tencerede şeker,su karışımı şeker eriyinceye kadar kaynatılıp ocaktan alınır.
Şerbet ölçüsü kaç bardak irmikle yapıcaksak o kadarda şeker ve su ile hazırlıyalım .
İrmiğin rengi karamelize olana kadar kavrulur.
(Açık renkli olsması için 10 dakika kısık ateşte kavrulur).
Helva tenceresine üzüm ekleyip ateşten alınır.
Harareti gitmesi için iki dakika beklenir.
Şerbetle buluşturularak karıştırılır.(şerbet irmikle buluşunca dışarı zıplıyor dikkat etmek gerek).
Helva tenceresi tekrar ocağa alınır ve beş dakika kısık ateşte pilav gibi çektirilir.
ocaktan alınıp demlenmesi için beklenir.
Ilınan helva karıştırılır.
Camkasenin dibi ve yanları irmik helvasıyla kaplanır .
Boş kalan ortasına dondurma konulur.
Üstü tekrar helva ile kaplanıp servis kabına ters çıkarılır .
Çikolata ile süslenen dondurmalı irmik helvası servise hazır.
sarı yumurta
Yorum Gönder