Hamur çorbası; Karadeniz Samsun yöresine ait bir çorba...evet öyle...görev sebebiyle çok yörelerde bulundum hiç bir yerde yapanı, lafını edeni görmedim...memlekete gittiğimizde mutlaka yaptırır, hasret giderirdim...
Bugün yoğurtlu, kuru börülceli, kare kesilmiş hamur çorbası tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum...Kesme hamur çorbasının çok çeşitli pişirme şekilleri vardır...hepsi de birbirinden lezzetli...Hamurunu vereceğim tarife göre bol miktarda hazırlayın, kurutun, saklayın, elinizin altında bulunsun...Aşağıda verdiğim hamur ölçüleri ile 2 kez çorba yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce,
- 1 su bardağı un
- 1 yumurta
- Tuz,
- Çok az su,
- 3 su bardağı su,
- 2 su bardağı yoğurt ( veya 1 su bardağı süzme yoğurt)
- Arzu ederseniz sarımsak,
- Üzeri için tere yağı, kuru nane, kırmızı toz biber,
Yapılışı:
- Un, su yumurta ile sert ve özlü bir hamur hazırlayın. Hamuru mantı hamuru kalınlığında açın. Üzerine bol un serpin, açtığınız un serpilmiş hamuru oklavaya rulo şeklinde sarın. Hamuru uzunlamasına kesin ve hamuru oklavadan ayırın. ( hamuru açtıktan sonra biraz kurutup, sonra da kesebilirsiniz)
- Hamuru 1 cm genişliğinde şerit şerit kesin, sonra bu şeritleri üst üste koyun kare kare kesin. Yapışan hamurların olabileceği düşünülerek eliniz ile hafif hafif hamuru ovuşturun. Kağıt üzerinde kurumaya bırakın
- Çorbayı hemen yapacak iseniz biraz kuruması yeterli olacaktır. Ben hamurun yarısını kullandım. Diğer yarısını kurutup daha sonra yapmak üzere kaldıracağım.
- Tencerede kaynayan suyun içine kuru börülce ile 1 su bardağı kesilmiş hamuru ilave edin pişmeye bırakın. Bir tarafta (süzme yoğurt kullanacak iseniz süzme yoğurdu 1 su bardağı su ile ezin). 2 su bardağı yoğurdu pişen çorbanın suyundan alıp karıştırın, sonra yavaş, yavaş kaynayan çorbaya ilave edin.
- Sürekli karıştırın kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alın, Üzerine tere yağında kızdırılmış nane ve kırmızı biberi dökün.
Afiyet olsun....
Yorum Gönder