Bu karnıyarığı yapmak için bostan patlıcan kullanmalısınız ve mutlaka ocağın üzerinde közleyin derim (Tabi daha iyisi odun ateşiniz yoksa). Fırında közlenmiş sebzeleri sevmiyorum, çünkü o is kokusu sinmiyor sebzelere. Durum böyle olunca da közlenmiş tadı alamıyorum. Ama olur ya siz eğer bu isli kokuyu sevmiyorsanız, o zaman fırında közlediğiniz patlıcanla da yapabilirsiniz.
Karnıyarığı çok seven bir toplum olarak, hepimiz yağının fazlalığından dolayı şöyle bir çekinerek yiyoruz malesef. Fakat böyle közlendiğinde (tamam itiraf ediyorum kızarmış tadı tam olarak vermiyor) bir bakıma diyet olabiliyor. Tamam tamam tam diyet değilse de en azından daha hafif. Denemeniz dileğiyle...
Malzemeler:
- 2 adet bostan patlıcan
- 100 gram kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
- İsteğe göre yeşil biber ve maydanoz
Yapılışı:
- Patlıcanları yıkadıktan ve kuruladıktan sonra, üzerine birkaç küçük delik açıp, ocağa ateşin üzerine koyuyoruz.
- Diğer tarafını da közleyip, (dikkat edin fazla yumuşamasın) soğumaya bırakıyoruz.
- Soğanları ince doğrayıp, biraz sıvıyağda kısık ateşte kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca üzerine kıymayı koyup bir iki döndürüp kapatıyoruz. Üzerine tuz, baharatlar ekleyip, iyice karıştırıyoruz.
- Patlıcanların kabuklarını soyup, ortalarından incecik uzunlamasına kesiyoruz. Elimize aldığımız biraz tuzla kenarlarını ve içini hafifçe ovuyoruz. İçine hazırladığımız harçtan koyuyoruz.
- Patlıcanları bir küçük teflon yada döküm tencereye koyuyoruz. Salçaları 2 bardak su ekliyoruz. Tuz ve yağını ekledikten sonra, bu karışımı tencerenin kenarından yemeğe ekliyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz, zaten patlıcanlar ve iç harcı pişmişti. Yanında isterseniz pilav, isterseniz yoğurt yada cacık ile iyi gidiyor. Afiyet Olsun...
Yorum Gönder