0
Bu sene aşuremi ilk defa tek başıma yaptım.Daha evvelkileri yaptımmı bilmiyorum çünkü annem yapıyor bende başında durup bakıyordum sadece :)






Eşim sevmediği için ben incir koymadım ,anne tarifi olduğu içinde bir kaç yerde gördüğüm süt ekleme yöntemini kullanmadım ancakkkkkkkk......:)



Dün yaptığım aşure eşim tarafından çok beğenildiği için bugün ikinci defa pişirilecek bizim evde aşure.Bugünkünün içine farkı görmek adına 1 bardak sütte koyacağım farkı bildiririm:)




Bu kase nar sevmeyenler için hazırlananlardan.....Rengi belli olsun diye minik kavanoza koyma fikri portakal ağacından......




AŞURE (20 porsiyon için)



1,5 su bardağı aşurelik buğday

1 su bardağından bir parmak eksik nohut

1 su bardağından 1 parmak eksik kuru fasülye

8 adet kuru kayısı

1 su bardağı fındık içi

2 yemek kaşığı pirinç

1 çay bardağı kuru üzüm

yarım çay bardağı kuş üzümü

1 portakalın kabuğu

minicik tuz

4,5 su bardağı şeker

1 çubuk tarçın

2 yemek kaşığı gül suyu

15 adet karanfil

Süslemek için;

Ceviz,dolmalık fıstık,tarçın,nar,hindistan cevizi,fındık




komşulara dağıtılan aşureler.....


Bir akşam önceden buğday,nohut ve fasülyeleri iyice yıkayıp ayrı kaplarda her birinin üzerine 3 parmak geçicek kadar su koyup 10 dakika kaynatıp altlarını kapatıyoruz.


Ertesi gün 3 tencereninde altını açıp nohut ve fasülyeler diriliklerini kaybedene kadar haşlayın. Buğdayların içine 1 kabuk tarçın koyup arada sıcak su ilavesi ile karıştırarak kısık ateşte haşlamaya devam edin.


Arzu ederseniz nohutlarınızın kabuklarını soyun(ben soydum ve bu yüzden nohut ve fasülyeyi bir gece önceden pişirdim)


Buğday tenceresinin kapağını taşmaması için açık bırakın ve başından ayrılmayın.Ayrı bir kapta kuru üzüm ve doğramadığınız kayısıları 3-4 dakika kadar kaynatın.Kuş üzümünün üzerine kaynar su dökün ve bir kenarda bekletin.Karanfilleri bir cezveye alıp bir çay bardağı su ilave ederek kaynatın.






İyice yumuşayıp dağılan buğdayların içine yıkadığınız pirinçleri ilave edin 5 dakika kaynatın. Nohut ve fasülyeyi ilave ederek 15 dakika daha kaynatın.Bu sırada mutlaka kaynamış su bulundurun ve koyulaşan buğdaylı karışıma azar azar su takviyesi yapın.


Yarı haşlanan kayısıları ufak ufak doğrayın.Kuru üzüm,kuş üzümü,fındık,kayısı ve karanfillerin suyunu buğdaylı karışıma ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın.Bir tutamdan daha az tuz ve şekeride ilave edin ve karışım ne çok sulu nede koyu olacak şekilde suyunu ayarladıktan sonra aşurenin altını kapatın.



1 portakalın kabuğunu beyaz yerlerini almayacak şekilde varsa sebze soyucu ile soyun ve minik minik doğrayıp aşureye 2 yemek kaşığı gül suyu ile ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirip aşureyi kaselere paylaştırın.



Biraz ılınınca süslemesini yapın,sıcakken yapacağınız süslemeler aşurenin içine dibine çöker.


Afiyet Olsun...





Önemli Not:Aşure pişip dağıtılmadan evvel yasin-i şerif okunur ve ilk tabak bereket getirmesi adına eve ayrılarak gerisi dağıtılır.



Yeni yapanlar veya anne ve akrabalrından uzak olanlar için bu küçük ama önemli bilgiyi paylaşmak istedim...


Sonradan Ekleme Bir Not Daha.....

DÜNKÜ HEDİYE ÇEKİLİŞİ İÇİN SİTEME GELEN ADSIZ ŞU YORUMA İSTİNADEN...


Adsız:Şu ana kadar sizi günlük severek izler ve takip ederken ve beğenimi başkaları ile paylaşırken ,şimdi açıpta bizim ne dinİMİZ ne de geleneklerimizde olmayan bu görüntüden dolayı sık kullanılanlar listemden sizi kaldırıyorum...Umarım uyarıcı bir mesaj olmuştur



Öncelikle şimdiye kadar beni severek takip ettiğiniz için sonsuz teşekkürler.


Ancak!dinimi ve geleneklerimi sorgulamak kimseye heleki beni sadece buradan tanıyan ve önyargılarla dolu sizin gibi birisine hiç düşmez!Keşke adınızı ve mail adresinizide paylaşacak kadar nazik!olsaydınız.Uyarıcı bir mesaj olmuştur derken neyi kastettiniz anlamadım ancak tek tahammül edemediğim şey saygısızlıktır.Bundan sonraki yaşamınızda sizi biraz hoşgörülü ve saygılı olmaya ve ön yargılı olmamaya davet ediyorum.

Aylin Durmaz Akın

Yorum Gönder

 
Top