0
Bir yıl daha geçti, zamanın tozuna karışarak. Eskittiğimiz nice yıl gibi, kırpılıp yıldız yapılmak üzere evrendeki yerini alacak üç gün sonra..

Bugünleri telaşlı mı yaşıyorsunuz yoksa uzaktan bütün bu telaşeyi seyrederek gülümsüyor musunuz bilmem... Belki de heyecana ve planlara kapılıp gittiniz pek çok kişi gibi. Nasıl bir ruh hâlinde olursak olalım, yeni yılın hepimize az veya çok merak / heyecan / sevinç getirdiği bir gerçek.  


Dostlarımızla olacağız bir yılbaşı gecesinde daha.
Ne mutlu bize.
Mor mumlar olacak mı acaba masamızda? Belki de olur. Ama minik melekler, ışıklar, süsler ve kocaman gülümseyen yüzler olacağı kesin.

Sibel'in Kahvesi'nde bu yıl sizlerle çok fazla paylaşımda bulunamadım. Hayatımın girmiş olduğu yepyeni dönemeç ve tutturduğum deli tempo, oturup sakince bloğum için planlar ve yeni düzenlemeler yapabilmeme, hatta mutfağa girip yeni tarifler deneyebilmeme engel oldu çoğu kez. Bu yıl bir not defterini sadece bloğum için ayırdım; sizlerden gelen istekleri, yeni denemeleri, lezzetleri, keşifleri sıcağı sıcağına not etmek ve daha sık paylaşmak niyetiyle... Yoksa kararıyla mı diyeyim:)


Yaptıklarım yapacaklarımın teminatı olsun diye, bu yılı üç tarifle kapatmak istiyorum:)
Hepsi yılbaşı akşamında sofranızda yer verebileceğiniz lezzetler.
Tarifleri geçtiğimiz haftalarda EKS Mutfak Akademisi'nde düzenlenen yılbaşı etkinliğinde denemiştik. Denemiştik derken her anlamda:) Hem pişirdik hem de tadına baktık. Bizim için erken bir yılbaşı kutlamasına vesile olan, lezzet garantili bu tarifleri umarım sizler de dener ve seversiniz.


Sarımsaklı Ekmek Üzerinde Ilık Fava
(4 kişilik)

Sarımsaklı ekmek için;

- 4 dilim kepekli ekmek
- 1 diş sarımsak
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 dal taze biberiye
- 2 dal taze kekik
- 1 dal taze tarhun
- Tuz, karabiber

Fava için;
- 1/2 su bardağı kuru bakla
- 1/4 çay bardağı zeytinyağı
- 1 küçük kuru soğan
- 2-3 dal dereotu
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tuz

Yapılışı:

1. Baklaları bir gece önceden suya ıslatın. Ertesi gün süzüp yıkayın ve üzerini iki katı geçecek kadar su ilave edin. Soğanı doğrayıp tuz, şeker ve zeytinyağı ile birlikte tencereye ekleyin. Baklalar suyunu çekip yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra blenderdan geçirin, içine ince doğranmış dereotunu ekleyip karıştırın ve ılımaya bırakın.

2. Taze baharatları incecik kıyın. Tereyağı, ezilmiş sarımsak, pul biber, karabiber ve tuzla karıştırın. Kepekli ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Ekmekleri 200 derece fırında hafifçe kızartın. Favayı ekmeklerin üzerine sürüp servis edin. 


Patlıcan Mücveri

(4 kişilik)

- 1 su bardağı közlenmiş patlıcan (konserve kullanabilirsiniz)
- 2 yumurta
- 3 dal taze soğan
- 1 çay bardağı kadar un (gerekirse ilave edin)
- 1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 1/4 demet dereotu
- 1 çay kaşığı pul biber, tuz
- Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

Yumurtaları geniş bir kasede çırpın. Taze soğan ve dereotunu ince kıyarak ekleyin. Un, patlıcan, peynir rendesi ve pul biberi de ekleyip karıştırın. Kıvamı çok sıvı olursa un ekleyebilirsiniz. Sıvıyağı tavada kızdırın ve karışımdan bir çorba kaşığı alıp tavaya dökün. Tüm mücverleri aynı şekilde önlü-arkalı kızartın. Kâğıt havlu üzerine aktarıp fazla yağını alın, sıcak servis yapın. Yanında küçük bir kâseye yoğurt koyabilir, maydanoz veya nane ile süsleyebilirsiniz.


Sütlaçlı ve Çikolatalı Mini Tartöletler


Hamuru için;

- 150 gr un
- 3 çorba kaşığı tereyağı, oda ısısında
- 1/2 çay bardağı pudra şekeri
- 1 küçük yumurta

İç dolgusu için;
- 200 gr sürülebilir çikolata (Chokella gibi)
- 800 ml (4 su bardağı) süt
- Bir tutam tuz
- 1/4 su bardağı baldo pirinç
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 2 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:

1. Bir kabın içerisinde tereyağı, un, pudra şekeri ve yumurtayı yoğurup hamur hâline getirin. 1 saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra merdane ile açın ve mini tart kalıplarına yerleştirin. Kenarlarını düzeltip kabarmamaları için bir çatalla delin. 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk pişirin, soğutun.

2. Sütü, tuzu, nişastayı, şekeri ve vanilyayı bir tencereye alın, yıkadığınız pirinçleri ilave edin. Pirinç pişene kadar karıştırarak kaynatın. Piştikten sonra oda ısısına gelmesini bekleyin.

3. Hazırladığınız tartöletlerin içine ufak bir kaşıkla önce Chokella dökün. Üzerine sütlacı ilave edin, düzeltin ve servis tabağına alın. Tümünü bu şekilde hazırladıktan sonra kakao serperek servis yapın.


Ben bu minik tatlılara ba-yıl-dım!
Yılbaşı sofrasındaki onca seçenek arasında bu tip bir tatlı eminim cezbedici olacaktır. Üstelik hem çikolatalı hem de çok hafif. Deneyin derim!

Son zamanlarda sütlacın çok farklı tatlılarda kullanımına şahit oldum. Geleneksel tatlılarımızın farklı yorumlarına herkesin açık olmadığını biliyorum ama ben bunları tattıktan sonra "neden olmasın?" diyorum. 


Dostluklara, sevgilere, yalın ve sade zamanlara kadeh kaldıracağız bu yıl yine. Dilerim nicelerine, nicelerine...
Daha saf ve temiz bir dünya dileği artık kartpostallarda kalsa da,
... ben inadına sonsuza dek sürecek bir şeyler dileyeceğim evrenden.


Nice nice lezzetlerde buluşmak dileğiyle;
Herkese mutlu yıllar...

Yorum Gönder

 
Top