0
Tavuk Dolması


Pilavlı tavuk yıl içinde belki birçok evde birçok kez yapılıyordur.Ancak nedense hep yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı yılbaşı demek tavuk dolmalı(aslında hindi dolması ama çok kişi sevmez)bir masa demektir çoğu zaman.

31 aralık akşamı bizim geleneklerimize göre yeni yılın gelişini mütavazi olarak karşıladığımız aile sofralarımızda yapılabilecek şık bir tarif daha...



İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

1 adet yaklaşık 1,5 kg tavuk
yarım limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı biber salçası

İç Pilav;
150 gram minicik doğranmış kuzu kara ciğeri
(ciğer yerine badem veya kestane kullanabilirsiniz)
1 minik kurusoğan
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kuş üzümü
yarım çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı yenibahar,1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kuru nane,tuz
1,5 su bardağı tavuk suyu veya normal su
1 yemek kaşığı tereyağ +2 yemek kaşığı sıvıyağ
bir kaç dal dereotu







Pilav tenceremize yağ ve dolmalık fıstıklarımızı ilave edip fıstıklar pembeleşene kadar kavuralım. Minik doğradığımız soğanımızıda ilave edip biraz kavurduktan sonra ciğerlerimizi ekleyelim.Ciğerlerin rengi dönünce pirinci de katarak biraz daha kavuralım .En son baharatlarımızı ve suyunu koyalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.Altını kapatmaya yakın minik doğradığımız dereotumuzu ilave edelim ve tencere ile kapak arasına havlu kağıt koyup yaklaşık 10 dakika dinlendirelim.Pilavın tam pişmemesi az dişe gelir vaziyette kalması gerekmekte.(ciğer kullanmıyacaksanız badem veya kestaneyi biraz kavurup dereotu ile birlikte koyun)






Tavuğu büyükçe bir tepsiye alıp içini ılınan pilav ile doldurun.Pilavı çok doldurmamaya ve sıkıştırmamaya dikkat edin.2 kürdanla tavuğu birleştirin.Bacaklarını öne doğru çapraz yapıp temiz bir iplikle bağlayın.Yoğurt,salça,tuz ve limonu bir kasede iyice karıştırın.Tavuğun her tarafına bu karışımı iyice sürün.



Fırın torbasını bir tutam un ile unlayıp tavuğu içine yerleştirin ve torbayı bağlayın.Torbayı üstten kürdan yardımı ile birkaç yerinden delin.200 dereceli fırında iyice kızarana kadar yaklaşık 65-70 dakika pişirin.



Tavuğun poşetini kesmeden servis tepsinize alın ve poşeti kesip alın.Bacak kemik kısımlarını folyo ile kaplayıp(ben bu sefer kaplamadım)Soğumadan servis yapın.




Afiyet Olsun...


Yorum Gönder

 
Top