0


Cibez Turpgiller familyasına aittir. Ülkemizde Ege bölgesinde yetişir. Aslında lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir bitkidir. Dış görünüşü ile marulu andırır. Ülkemizde sofralardan eksik olmaz. Salatası ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Tadı tatlımsı, hafiften baharatlı ve çok iştah açıcıdır. Bilinen diğer faydaları; 
 İştah açar.  Bağırsakları çalıştırır. Sindirimi kolaylaştırır.  Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur. 
 Sağlıklı zayıflamak için yardımcı bir besindir. Cildin sağlıklı ve canlı kalmasına sağlar.  Bağırsakları temizler. 
 Lahananın kökünden oluşması nedeniyle kansere karşı koruyucu etkisinin bulunmasını sağlar. 

Karadeniz bölgesinde cibez kara lahananın filizinden olgunlaşır. Bu yörede cibez yemeklerde kullanılır ve sofralarda yerini alır. Karadenizliler "cici" adını verdikleri bu bitkiyi elmaya benzetirler. Bitki kabukları soyularak çiğ de yenilebilir.*


Malzemeler:
  • 500 gr cibez,
  • Sızma zeytin yağı,
  • 1 Limon suyu,
  • 3-4 diş sarımsak
Yapılışı:
Cibez bol su altında iyice yıkanır, Kaynayan suya atılarak yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzülür. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Limon suyu, tuz ile ezilmiş sarımsak, sızma zeytinyağı ile hazırlanan sos üzerine gezdirilerek dökülür. Zeytin ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Yorum Gönder

 
Top