0
Sanıyorum salı günü Oktay usta'nun konuğu Semra Özal'dı. Beraber sütlü aşure yaptılar. Ben de izinli olduğumdan seyretme fırsatı buldum. Her sene aşure yaparım ama hiç içine süt katmamıştım. Bu sene bende süt koydum gerçekten de daha güzel sanki . Yada ben aşureyi çok özlemişim. 
Oktay usta Semra hanımın tarifine göre 4 su bardağı süt koydu . Ben yarım litre süt koydum.

Malzemeler:

  • 4 su bardağı buğday
  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 250 gr incir
  • 200 gr gün kurusu kayısı
  • 200 gr kuru üzüm
  • 2 paket kuş üzümü
  • 9 su bardağı şeker
  • Yarım lt süt
  • Üstüne ceviz, tarçın, dolmalık fıstık, nar, fındık, elma kurusu veya taze elma
Yapılışı:

  1. Bir gece önce buğdayı sıcak suyla bir kaç kere yıkayıp , üstünüde 4 parmak geçinceye kadar su ile doldurup 1 taşım kaynatın. Hemen altını kapatın. Ertesi güne kadar bekletin. Aynı yöntemi düdüklü tencerenin içine koyduğunuz nohut ve kuru fasulye için yapın. Onlarda 1 gece beklesin.
  2. Ertesi gün buğdayı iki büyük tencereye bölün. (Bende kazan yok, ben sanıyorum biri 6 litrelik ,biri 8 litrelik tencerelerde yapıyorum) Üstüne 4 parmak geçinceye kadar su koyun ve kaynatmaya başlayın. Bu arada düdüklü tencerede ıslattığınız nohut ve buğdayı düdüklü tencerenin ötmesinden sonra 30 dk. pişirin. Dağılacak kadar pişirmeyin (AAA aynı yerde pişermi ? dediğinizi duyuyorum ve evet ben aynı tencerede pişiriyorum ve her ikiside eşit sürede pişiyorlar.)Ben sularını süzüp yıkayıp koyuyorum. Buğdayın ıslattığınız suyunu atmayın sakın.
  3. Üzümü, kayısıyı, inciri, kuş üzümünü ayrı ayrı kaselere koyup kaynattığınız suyla ıslatın. (Ben kettle kullanıyorum. ) O şekilde beklesin yumuşasınlar. Buğdaylar piştiğinde incir ve kayısınun suyunu süzüp küp küp doğracaksınız.
  4. Buğdayların pişmesi yaklaşık 40 -50 dakika sürer. Zaten buğdaylar iyice açılacaklar, patlayacaklar ve yumuşayacaklardır. Tadına bakarak yenecek kıvama gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Suyunu çok çektiyse sıcak su ekleyebilirsiniz.
  5. Buğdaylar pişince, içine sütü katın. Ben birine bir bardak diğerine kalan sütü koydum. Yıkayıp süzdüğünüz nohut ve fasulyeyide atın. Çok susuzsa su ekleyin. İçine üzüm ve kuş üzümünü katın. Bir iki taşım kaynasın. Sonra içine şekeri de bardak bardak atmaya başlayın. Karıştırıp tadına bakarak şekeri ilave edin. Ben tatlı olmasını seviyorum. Dolayısıyla birine 4 bardak diğerine 5 bardak şeker kattım. Şekerini attıktan sonra kapatmaya yakın incir ve kayısı katın. Özellikle incir aşurenin rengini kayultuyor.  O nedenle en son konuyor. Şekeri attıktan sonra bir taşım kaynayıp kapatın. Şekeri önce atarsanız veya çok pişirirseniz aşurenin dibi tutar.
  6. Altını kapattıktan sonra 1 tanesinin üstüne kapak kapatın. 5 dakika sonra kapakta biriken suyu ev hanesinin alnına sürün. Evinizin bereketinin artması için dua edin.
  7. Dağıtacağınız kaplara bölüp, önce tarçın ve çam fıstığı atıp, üstlerini ceviz , fındık ve antep fıstığı kırıkları ile süsleyip ve en sonda nar taneleri ile süsleyip dağıtın. Allah kabul etsin

Yorum Gönder

 
Top