KEFIR PROBIYOTIK MAYA
KEFİR NEDİR
Kefir ilk olarak Türk'lerin bulduğu 5000yıllık tarihi olan bir süt içeceğidir.Geleneksel tadıyla ve probiotik özellikleri ile tüm dünya ülkelerinde ısrarla aranan bir içecektir.Bileşiminde vitamin ve mineraller ile birlikte kefir mayasından gelen probiotik bakteri ve maya çeşitleri vardır.Sütteki laktoz fermantasyon sonucu minimum düzeye indiği için şişkinlik ve hazımsızlık yapmaz.Probiotikler dost ve yararlı olan mikroorganizmalardır.Simbiotik özellikleri ile besinlerle işbirliği yaparak sindirim ve bagırsak sistemini mükemmel çalıştırırlar.Bilim dünyası kefiri ;1900 lü yıllarda kafkaslarda 120 yaşına kadar yaşayan Türklerinuzun ve sağlıklı yaşamaları üzerine yapılan araştırmalarda keşfetmiştir.Rus bilim adamı Elie METCHNİKOFF kefiri ve probiotikleri keşfetmesiyle 1908 yılında Nobel tıp ödülünü kazanmıştır.
Mayalanmış ürünler ve doğal meyveler arasında Etanol oranı en düşük üründür.Mineral,vitamin,protein ve probiotik bakteri ve maya çeşitleri açısından çok zengin bir içeriğe sahiptir.
VİTAMİNLER:A,B1,B2,B6,B12,C,D,E,K,PP,Niasin(B3)Beta karotin,Biotin.
MİNERALLER:Kalsiyum,fosfor,Magnezyum,Selenyum,Potasyum,Sodyum,Flor,Klor. Etanol miktarı yoğurta oranla 5 kat daha düşüktür.Dolayısıyla kuşlarda hiçbir kabızlık problemi yaratmaz.Çok daha az miktarlarda çok daha fazla yarar sağlar.Herkese sağlıklı bol yavrulu sezonlar.
KEFİR ve ÖZELLİKLERİ
KEFİR ve ÖZELLİKLERİ
Kefir uzun zamandan beri Kafkasya'da bilinen ve yöre halkı tarafından yapılıp içilen bir süt içeceğidir. Halen Rusya'da tüketilen fermente süt içeceklerinin % 70'ini kefir oluşturmaktadır. Bu ülkede 1981 yılında 1.160.000 ton kefir yapıldığı Almanya, Finlandiya Fransa, İsveç, Çek Cumhuriyeti'nde ticari olarak üretilip satıldığı, belirtilmiştir. Son yıllarda Ülkemizde bazı rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla evlerde kefir yapılmakta ve bu nedenle kefir danesine olan talep her geçen gün artmaktadır. Kefir Danesi Nedir ? Kefir yapmak üzere süte maya olarak kefir danesi katılır. Kefir danesi beyaz renkte, karnabahar loplarını andırır görünümde ve daneler genellikle bezelye büyüklüğündedir. Fakültemiz Süt Teknolojisi Anabilim Dalı'nda değişik yerlerden getirilen kefir daneleri üzerinde yapılan çalışmalar bunlarda birbirinden farklı mikroorganizmalar bulunabileceğini göstermiştir. Danelerin hepsinde L. lactis , Lb. casei, Lb. bravis bakterileri ile Kluvveromvces lactis veya Kluvverromyces fragilis in mevcut olduğu; bazılarında da L. faecalis, L. cremoris bulunduğu anlaşılmıştır. Bu mikroorganizmaların bir kısmı süt şekerini parçalayıp süt asidi oluşturarak sütü pıhtılaştırırlar. Bazıları proteinleri parçalarlar. Fermantasyon sonunda hoş içimli ayrandan daha kıvamlı kefir ortaya çıkar. İyi bir kefir danesi yapışkan ve yumuşak olmalıdır. Elastiki bir yapı göstermelidir. Kefir Nasıl Yapılır ? Kefir üretiminde esas olarak inek sütü kullanılır . Evlerde ve endüstriyel şekilde süt fabrikalarında kefir yapılışı birbirinden farklıdır. Burada evlerdeki üretiminden bahsedilecektir. Kefir yapımında kullanılacak süt 5 dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra bir kaba konur ve 25°C' ye soğutulur. Üzerindeki kaymak tabakası alınır ,1 litre süte 15-20 gram kadar kefir danesi katılır iyice karıştırılır. Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25°C 'de kalacak şekilde muhafaza edilir. Soğuk havalarda kabın etrafı bezle sarılır. Kabın 20-30°C' lerde olması sağlanır. Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı dereceden düşüktür. Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42 -45°C dir. Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşma süresi üzerine süte katılan kefir danesi miktarı, bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı etkili olmaktadır. Kış günleri ve soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün sıcaklığı düşeceğinden, bazen pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez. Kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir. Buzdolabından alınan kefir, danelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerleştirilen tel süzgeçten geçirilir. Süzgeç üzerinde kalan daneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta, kadar saklanabilir. Saklanmak istendiği zaman daneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir. Elde edilen kefir hemen içilebilir veya 2-3 gün buzdolabında kalabilir. Bu süre içinde kefirde asit fazlalaşır, karbondioksit oluşur dolayısıyla tat ve aroma değişir. Kefirin bileşiminde yer alan maddeler esas itibariyle yapıldığı, sütün özelliklerine, bağlıdır. Ayrıca bileşimi, tadı ve aroması üzerine sütün mayalama sıcaklığı, bekleme süresi, yapımdan sonra içilinceye kadar geçen süre etkili olmaktadır. Kefirin Beslenme Değeri ve Sağlık İçin Yararları Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için kefirin besleme değeri yoğurt gibi çok yüksektir. Oluşumu sırasında mikroorganizmalar sütteki proteinleri pepton, peptit hatta amino asitlere; süt sekerini de süt asidine kadar parçaladıklarından sindirimi kolaydır, Ayrıca fermentasyon sonucu ortaya çakan bu yeni maddeler serinletici, iştah açıcı sevilen bir tat ve aromaya sahip olan bu süt mamulünün karakteristik özelliklerini oluştururlar. Hazmının kolay, proteince zengin olusu nedeniyle kefir yaşlılar, hastalar ve çocuklar için uygun bir besindir. Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde 1-2 kaşık içirilmesi önerilmektedir. Tüm fermente süt mamulleri gibi sürekli kefir içilmesinin bağırsak florasını düzelttiği ve buna bağlı olarak bazı bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirdiği açıklanmıştır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır. Bunların dışında halk arasında bu süt mamulünün ülser, yüksek tansiyon, bronşit, astım, safra bozuklukları ve diğer bazı hastalıkların tedavi edici özelliğe sahip olduğu ileri sürülmektedir. Hatta son günlerde doktorların bir kısmi bazı hastalıklar için kefir içilmesini önermektedirler. Fakat bu konularda henüz bilimsel araştırma sonuçları mevcut değildir. Bunların incelenmesi gerekir. Çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde hastalık sürecinde günde 1 lire kadar kefir alınması gerektiği, hatta bunun altı aydan 1 seneye kadar devam edilebileceği bildirilmektedir. Bu miktarı bir defada değil 2-3 içimde alınabilir. Ülser gibi mide rahatsızlıkları için tüketilecek kefirin asitliği az yani taze olmalıdır. Kefir Danesinin Temini Kefir danesi E.Ü. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümünde üretilmekte ve zaman zaman satışa sunulmaktadır. Bunun dışında sürekli evde kefir üreten ailelerden de temin edilebilir.
kaynak : Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Bornova/İzmir
NOT:
BIR ZIYARETCIM TARAFINDAN ONEMLI BIR BILGI PAYLASIMI YAPMAK ISTIYORUM KENDISINE DE COK TESEKKUR EDIYORUM>>> kefir mayalanma asamasinda size bir bilgi vermek isterim bende yillardir kullaniyorum ama mayalama asamasi uzun olunca alkol uretiyor kendisi bunun icin bende diyanete bir yazi yazdim ve bununla ilgili soru sordum ve bana mayalanmasi sadece 10 saat olacak ve ayni gun icerisinde tuketilecekmis aksi takdirde haram oluyormus onun icin ben gunde 2 bardak sute mayalama yapiyorum ve ayni gun icerisinde tuketiyorum mayalamyida 10 saati kesinlikle gecirmem birde kesinlikle metal degmiyecek yoksa kararip oluyorlar.
affiniza siginarak bilgimi paylasmak istedim.
Yorum Gönder