Birkaç gündür "bu akşam bloga kesin yazacağım" diyerek geliyorum eve. Sonra yarın için bir şeyler pişireyim, iki satır kitap okuyayım, şu diziyi izleyeyim derken bir bakıyorum vakit gece yarısı oluvermiş... İtiraf etmek gerekirse biraz da hâlâ iş yerinden denemek için girdiğimde "mahkeme kararıyla engellenmiştir" yazısıyla karşılaşmak sıkıyor canımı. Birçok blog yazarı ve takipçisinde aynı sıkıntının olduğunu biliyorum. Yine de bunun beni yazmaktan alıkoymaması için çabalıyorum.Bunları düşünürken bugün katıldığım çok güzel bir etkinlik beni yeniden yazmaya teşvik etti. Yeniden kolları sıvayıp mutfağa girmek bana öyle iyi geldi ki, hemen eve döner dönmez, sufle hakkında öğrendiğim bilgiler tazeyken yazayım dedim. Böylece ben de iyice ezberleyip otomatiğe bağlayana kadar bu yazıya göz atarak misafirlerime sufle sürprizi yapabileceğim:)

Etiler Alkent'teki
City Cooks Mutfak Okulu'nun düzenlediği etkinliğin haberini alır almaz heyecanlanmıştım. Hem ustasından pizza ve sufle yapımını öğrenmek, hem de yeniden profesyonel mutfakta önlük takıp aşçı kepi giymek! Heyecanlanmaz mı insan? City Cooks çok şık bir mutfak, daha çok amatör mutfak tutkunlarına yönelik hizmet veriyormuş. Çeşitli konularda özel kurslar düzenliyorlar ve etkinliklere ev sahipliği yapıyorlar. Özlem hanımın ve diğer şeflerin konukseverliği ile gerçekten çok keyifli saatler geçirdik. Özlem hanımın geliştirdiği tarifler gerçekten mükemmele yakın sonuç veriyor. Öncelikle sufleyi yazacağım, ardından pizza tarifini de paylaşacağım sizlerle.
Bu şık mutfakta her şey bizim için önceden hazırlanmıştı; malzemeler ölçülmüş, tek kullanımlık kaplara konmuş, hatta kullanacağımız pizza hamurları bile önceden mayalandırılmıştı. Ama geri kalan her şeyi biz yaptık:) Çırptığım sufle hamuru şef tarafından beğenilince doğrusu yıldızlı pekiyi almış çocuk gibi sevindim:)
Sufle hakkında benim de hep duyduğum bir şey vardı: "Söndürmeden servis yapmak zor, yapımı hiç kolay değil." Külliyen yalan. Şayet mutfakla yeni tanıştıysanız garanti veremem ama biraz kek pasta yapmışlığınız varsa sizin de kolaylıkla yapabileceğinize eminim. Merak ettiğinizi biliyorum ve daha fazla lafı uzatmadan tarife geçiyorum. Not alın ve mutfağınızdaki bir çekmeceye koyun. Misafirlerinize sürpriz yapmayı seviyorsanız çok işinize yarayacak!
Malzemeler (2-3 kişilik)*:- 50 gr bitter çikolata
- 30 ml süt
- 50 gr tereyağı
- 30 gr un
- 10 gr kakao
- 3 adet yumurta akı
- 1/2 çay bardağı toz şeker
Üzeri için :- Pudra şekeri
- Çırpılmış krema
(*) Tarif 2 kişilik aslında, ama ufak sufle kaplarında yaparsanız 3 kişiye de rahat rahat yeter.
Yapılışı- Sufle kaplarını tereyağının bir kısmı ile iyice yağlayın. Buzdolabına koyarak 15 dk bekletin. Kapları çıkarıp bir kez daha yağlayın ve toz şekere bulayın. (Farklı tatlar isterseniz kahve, tarçın, fındık-badem unları da kullanabilirsiniz. Bu işlem suflenin yapışmadan kabarmasını sağlıyor.) Daha sonra kapları kullanacağınız ana dek buzdolabında bekletin.
- Tereyağını eritin. Unu ve kakaoyu ekleyip 1 dakika kadar kavurun, sütü ilave ederek hızlıca çırpın ve fazla bekletmeden ocaktan alın. Muhallebi kıvamına gelmiş olmalı. İçine küçük kırılmış çikolataları ekleyip sıcaklığı ile eriyinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız hamuru bu aşamada buzdolabında 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman diğer adımları uygulamanız yeterli. (Harika haber, değil mi?)
- Yumurta aklarını şekerle birlikte mikserin yüksek devrinde iyice köpük kıvamını alana dek çırpın.
- Hazırladığınız köpüğü çikolatalı karışıma ekleyin. İyice yedirene kadar hep aynı yöne doğru karıştırın ama çok fazla çırpmayın ki sönmesin. Daha sonra sufle kaplarını üstten 1 parmak boşluk bırakarak hamurla doldurun.
- Önceden 200 derece ısıtılmış fırına vererek 15 dk pişirin. Fırından alınca üzerine pudra şekeri serpip krema ilavesiyle hemen servis yapın.
 |
Çikolatalı Sufle |
Ve mutlu son :)
Yorum Gönder
Eklemek İstediğiniz Smileye Tıklayın
Smiley Eklerken Kodtan Önce Boşluk Bırakınız.