Pazılı gül böreği 'de geçen hafta gelen misafirlerime hazırladığım menüye dahildi.Devam yazılarımda masada olupta sitede tarifi olmayanları eklemeye devam edeceğim.
Pazı böreklerini ıspanaklı böreklere tercih etmemin en büyük nedeni pazının ayıklama ve yıkama aşamasının ıspanak kadar fazla zaman almaması ve lezzetininde daha güzel olması.Çocukluk dönemimdeki gün sofralarının vazgeçilmezi olan bu böreği daha önce denemediyseniz buyrun tarife ....
Pazılı Gül Böreği(20-30 adet)
5 adet yufka
İç Harcı;
3 demet pazı,2 orta boy kurusoğan,3 yemek kaşığı sıvıyağ,4-5 çorba kaşığı peynir ,karabiber,tuz
Sos İçin;
yarım su bardağı sıvıyağ,5 yemek kaşığı yoğurt,4 yemek kaşığı süt,2 yumurta(bir sarısı üzeri için ayrılacak),1 yemek kaşığı sıvıyağ,çörekotu
Pazıların saplarını kesip iyice yıkıyoruz.Büyük bir tencerede su kaynatıp pazı yapraklarını 3-4 dakika bu suyun içinde haşlayıp suyunu süzüp kenara alıyoruz.Tavaya sıvıyağ ve küp doğranmış soğanı koyup soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz.Haşlanmış pazı yapraklarını minik minik doğrayıp soğanla beraber kavurmaya devam ediyoruz.Pazılarda kavrulduğunda karabiber,peynir ve biraz tuz ilave edip altını kapatıyoruz.
Yufkaları tezgahımıza üst üste koyup önce enlemesine sonra boylamasına keserek 4'e bölüyoruz.(Benim yufkalarım el açması ve büyük yufkalar olduğu için ben her bir yufkayı 6'ya böldüm,sizde yufkanın büyüklüğüne göre 4 yada 6 ya bölebilirsiniz)Sos için sıvıyağ,yoğurt,süt ve yumurtaları bir kasede iyice çırpıyoruz.
Kestiğimiz üçgen şeklindeki yufkanın heryerine mümkünse yumuşak silikon bir yumurta fırçası ile sosumuzu sürüyoruz.Geniş olan kısma uzunlamasına pazılı harcımızı koyup kenarlarını içine kıvırıyoruz ve yufkayı sigara böreği gibi yuvarlıyoruz.İnce uzun böreğimizi kendi etrafında içe döndürerek gül şekli veriyoruz.Her bir yufka için bu işlemi yapıp yufkalar bittiğinde sos kabımıza sos kalsın yada kalmasın aynı kaseye bir yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip iyice çırpıyoruz ve her bir gül böreğinin üzerine sürüyoruz.
180 dereceli ön ısılı fırında böreklerimizi üzeri kızarana kadar pişirip servis zamanına kadar fırının içinde bekletmenizi tavsiye ederim.
Not:Fırının içinde beklettiğiniz böreklerin üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatırsanız börekleriniz yumuşak,üzerine hiç bir şey kapatmadan bekletirseniz dışı sert içi yumuşak börekleriniz olacaktır.
Yorum Gönder