İnternette biraz araştırma yapınca Malatya taraflarında daha çok yapıldığını öğrendim.
Berfend Ber bloğunda;
İlk Türkçe yemek kitabı olarak tarihimizde yerini almış, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane hocalarından Mehmet Kamil Efendinin 1844 yılında İstanbul’da taşbasması (lito) olarak basılmış eseri, Melceü’t Tabbahin, ( Aşçıların Sığınağı ) adlı eserinde " Yassı Kadayıf " tatlısının tarifi aynen şu şekilde verilmektedir;
Yatsı Kadayıf: Tvr-ı tabhi : Miktar-ı vâfi yatsı kadayıf tedarik ve cem' ettikten sonra bir kap içinde beş-on yumurta çalkayıp kadayıfları bulayıp yanmış kızgın rugan-ı sade içinde ve har ateş üzerinde kızartıp çıkarıldıkta kıvamlıca asel veya şeker kaynar iken içine atıp yine der-akap çıkarıp tabağa istif edeler. Sıcağıyle tenavül buyurula yahut sahan içinde istif eder iken aralarına fındık serpip ve bir-iki fincan su koyup beş-on dakika kaynatılsa yumuşak ve nefis olur...
böyle bir tarifi olduğunuda öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemesi
yarım kg. yassı kadayıf (Ramazan Ayında yufkacılarda bulmak mümkün)
Bulamak için 3 yumurta,
Kızartmak için sıvıyağ,
Şerbeti için 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı su, limon
Hazırlanışı
Yumurtaları bir kapta güzelce çırpıyoruz.
Hazır kadayıfları (kadayıfların kenarlarını 1-2 mm kesebilirsiniz, ben kesmedim.) yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartıyoruz.
Yorum Gönder
Eklemek İstediğiniz Smileye Tıklayın
Smiley Eklerken Kodtan Önce Boşluk Bırakınız.