Malzemeler: Tuz
1 bardak basmati pirinci
3 ila 6 çorba kaşığı tereyağı
6 ila 8 bardak dilimlenmiş soğan (4 ila 5 büyük soğan)
Karabiber
Büyük çimdik safran (isteğe bağlı)
2 bardak soyulmuş ve kalın doğranmış karides veya doğranmış tavuk
1/2 bardak ağır krema (isteğe bağlı)
Doğranmış taze maydanoz yaprakları, süslemek için.
Yapılışı:
1 bardak basmati pirinci
3 ila 6 çorba kaşığı tereyağı
6 ila 8 bardak dilimlenmiş soğan (4 ila 5 büyük soğan)
Karabiber
Büyük çimdik safran (isteğe bağlı)
2 bardak soyulmuş ve kalın doğranmış karides veya doğranmış tavuk
1/2 bardak ağır krema (isteğe bağlı)
Doğranmış taze maydanoz yaprakları, süslemek için.
Yapılışı:
- Bir tencere suyu kaynatın ve tuzlayın. Pirinci ekleyin, ara sıra karıştırın, şeffaflığını kaybedene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
- Pirinçler pişerken 3 çorba kaşığı tereyağını orta ateşte kapaklı geniş, derin bir tavada eritin.
- Soğanları, bir çimdik tuzu ve karabiberi ekleyin.
- Karıştıra karıştıra, soğanlar yumuşamaya başlayana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
- Pirinci süzün, ıslak bırakın. Soğanları safranla birlikte ekleyin.
- Karıştırın, ocağın altını iyice kısın ve kapağını kapatın.
- Ara sıra karıştırarak yaklaşık 45 dakika veya soğanlar çok yumuşayana, pirinç iyice pişene kadar pişirin. Son 10-15 dakikasında pişirmeyin, böylece dibi kahverengileşir.
- Karidesi ekleyin. Karıştırın, yine kapağını kapatıp 5-10 dakika kadar pişirin. Tadına bakıp tuz ilave edin. Kullanıyorsanız ağır krema ve kalan tereyağını ekleyin.
- Bir kere daha ısıtın, ocağın altını kapayın ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sıcaklığını en az yarım saat korur ve daha sonra tekrar ısıtılabilir.
Yorum Gönder