0
Aslında bugün sizlere içli köfte tarifi verecektim.
Daha sonra da pazar günü iftarda amcamlar bizdeydi,
o sofranın resimlerini ve tariflerini paylaşacaktım.
Girit Köftesi de o sofranın tarifleri arasında olduğundan önümüzdeki birkaç gün içerisinde yazacaktım.
Ama acil bir telefonla program değişti. Özel istek üzerine bugün Girit Köftesi...

Malzemesi

1 kg yufka
5-6 su bardağı et suyu (1 yufkaya 1 su bardağı kadar)

İç malzemesi
500 gr. kıyma
3 adet kuru soğan
4 adet patates (benim patateslerim büyüktü)
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Üzeri için
Sarımsaklı Yoğurt
Kırmızı biber
Sıvıyağ
Hazırlanışı

Soğanları ve patatesleri rendeliyoruz.
Önce kıyma ve soğanları yağda soteliyoruz. Çok kurutmuyoruz, hafif rengi değişinceye kadar.

Daha sonra rendelenmiş patatesleri ekliyoruz ve tuzunu atıyoruz.
Patatesler pişinceye kadar karıştırarak kavuruyoruz.
En son karabiberini atıp, karıştırıp altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Yufkaların her birini 16 eşit parçaya böleceğiz.
Bir yufkayı alıp dörde bölüyoruz. Bu dört parçayı alıp üst üste koyuyoruz ve ikiye bölüyoruz.
Bu iki parçayı da tekrar üst üste koyup ikiye bölersek 16 parçaya bölmüş oluyoruz.
Daha eşit oluyor ve tek tek uğraşmamış oluyorsunuz.

Yufkaları sigara böreği gibi saracağız.
Ancak içlerini çok bol koyacağız, bunların köfte olacağını unutmadan ;) 
Bir kaba su koyarak sardığımız yufkaların ucunu batırıp yapıştıralım ki açılmasın.

Servis aşamasına kadar başka fotoğraf yok. Sıcak olsun diye tam iftar öncesiydi.
O telaşda fotoğraflamayı unutmuşum (kalan köfteleri pişirirken eksik fotoğrafları tamamladım).

Köftelerimiz çok bereketli bu şekilde 1 kg sararsanız 96 adet Girit Köfteniz olur.
İftarda da fazla yenmiyor yaklaşık 60 tanesini pişirdim.

Geniş bir tencereye (pilav tenceresi gibi) azıcık sıvıyağ koyup kızdıracağız.
Yufkalarımız yapışmayacak kadar...
Pişireceğiniz kadar girit köftesini koyarak yaklaşık 4-5 dakika çevirerek kızartacağız.

(08.08.2012 güncelleme)
Tencerenin dibinde fazla yağı varsa süzebilirsiniz.
Kızartma işlemi bitince köfteleri geçmeyecek kadar -yüze yüz- et suyu koyup kapağını kapatacağız.

(08.08.2012 güncelleme)
Birkaç dakika içinde köftelerimiz bütün et suyunu çekecektir.
Köftelerimizi tabağa alıyoruz ve üzerine sarımsaklı yoğurt (yoğurt çok koyu olmasın hafif akışkan olsun, katıysa suyla açabilirsiniz) döküyoruz.
Sıvıyağı biraz kızdırıp üzeri için kırmızı biberli sos hazırlıyoruz.
Yoğurdun üzerine yağı gezdiriyoruz.

Afiyet olsun...

Yorum Gönder

 
Top