0
Uzun süredir içli köfte yapmayı öğrenmek istiyordum.
Sağolsunlar Münevver Teyzem ve Yaşar Abla beni kırmadılar.
Geçen cumartesi bizde toplandık hem içli köfte yaptık hem de birlikte iftar ettik.
Ben çok keyif aldım.
Hepsine yürekten teşekkürler ;)

Malzemesi

İç harcı
2 kg yağsız kıyma
2 kg. kuru soğan
1 adet margarin
1 bağ maydanoz
Biber salçası
Karabiber
Tuz
Ceviz

Hamuru için
2 kg ince köftelik bulgur (Adana bulguru olursa daha iyi oluyormuş)
2 lt. su (yaklaşık olarak, bulgurunuzun cinsine göre değişebilir)
300 gr. kadar yağsız kıyma (biz katmadık, isteyen ekleyebilir)
1 kg kadar un
Biber Salçası
Tuz
Kimyon

Hazırlanışı

Biz bir gün önceden iç harcımızı hazırladık. Önce kıymamızı yağsız olarak tencereye aldık. Harlı ateşte kendi suyunda kavurduk.
Karıştırarak kavuracağız. Kıyma hafif sulanıyor.
Dibine baktığınızda, kıymanın suyu kalmayıncaya kadar kavuracağız.
Biz kuru soğanı hızlı dilimleyici ile doğradık. Rendelenmiş gibi sulanmıyor ve çok ince doğruyor. 

Suyu kalmayınca çok ince doğranmış kuru soğan ve margarleri ekliyoruz.
Karıştırarak soğanlarını kavuruyoruz.
Soğanlar iyice kavrulunca salçasını ekleyeceğiz.Tuzunu ve karabiberini de ekliyoruz.
Cevizleri de ekleyip 1-2 dakika karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
Son olarak incecik kıyılmış maydanozları ekleyip kapağını kapatıyoruz.
Biraz ılıyınca dolaba koyuyoruz ki iyice sertleşsin. 

Sıra geldi hamurunu hazırlamaya...
Önce bulgura biraz salça koyup iyice karıştırıyoruz.
Biraz kimyon ve tuzunu da ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 2 litre soğuk su ile bulguru ıslatıyoruz.
Karıştırarak azar azar her yerine gelecek şekilde...
Bu şekilde üzerini kapatıp yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
Bulgur bu sürede iyice kabarıyor.
Bir saat sonra yoğurmaya başlıyoruz. Elimizi soğuk suyla ıslatarak yoğuruyoruz.
Yenecek kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz.
Daha sonra içine un katarak yavaş yavaş yedireceğiz ve hamur haline getireceğiz.
Küçük bir parça alıp tepsiye attığımızda çatlamıyorsa kıvamı olmuştur.
Biraz dinlensin hamurumuz sonra yapalım içli köftelerimizi...

İster yuvarlak yapın ister yumurta şeklinde en önemlisi incecik açılacak ve iç harcı bol olacak.




Köfteleriniz bittikten sonra ister kızartın ister haşlayın.
Haşlamak için derince bir tencereye su koyuyoruz. İçine tuz da atalım.
İçli köfteleri yavaşça kaşık/kepçe yardımıyla suya bırakalım. Hiç ellemiyoruz zaten köfteler pişmeye başlayınca yukarı çıkıyor ;)
Yukarı çıkmaya başlayanları alacağız.

Kızartma isterseniz, bol yağda kızartacaksınız.
Limonla da servis yaparsanız, tadından yenmez ;)

Afiyet Olsun...

Yorum Gönder

 
Top