Bir sabah saat 06:00'da kalktığınızı düşünün. Yüzünüzü yıkayıp, doğru mutfağa gidiyorsunuz. Kepekli undan, poğaça yapıp, üzerini de keten tohumuyla zenginleştirip, eşinizin ve çocuklarınızın bir perşembe sabahı, kahvaltılarına, mis gibi sıcacık poğaçalarla sürpriz yapıyorsunuz. Küçük ama mahmur prensesler, gözlerini ovuşturarak, mutfaktan gelen kokunun takipçisi oluyorlar, " Aaa anne sen poğaçamı yaptın?" diyorlar. Ne düşünürsünüz?
Benim, sık sık kurduğum hayallerden birisiydi ve ben bunu yaptım...
Eşim sabah 06:00 'da havaalanına kadar gidip geleceğini söyledi. Ben de o saatte kalktım. Onun gelişine kadar poğaçaları hazırlamıştım bile. Güneşli bir bahar sabahında, sabah kahvaltısında, evi saran poğaça kokusuyla çocukları uyandırmak, ve sabahın ilk ışıklarında güneşin tabağınıza sunduğu şu görüntüyü sizlere yansıtmak... Cennette miyim neyim?
Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği ev sahibesi Bir Dilim Düş 'e gönderiyorum. Arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
Malzemeler:
- 1/2 paket yaşmaya
- 1 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı kepekli un
- 2 su bardağı beyaz un
- 1 yumurta
- 1 kahve fincanı keten tohumu
- Her zamanki gibi, yaşmayayı, ılık su ve süt ile eziyoruz. İçine şeker katıp eritiyoruz. Sıvıyağ ve tuzu katıp karıştırıyoruz. Azar azar elenmiş unlarımızı ilave ederek, hamurumuzu yoğuruyoruz. Hamuru tezgaha alıp, altına kepekli un serpip biraz daha yoğuruyoruz.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsilerimize, küçük mandalina büyüklüğünde kopardığımız bezeleri elimizle yuvarlatarak diziyoruz.
- Fırınımızın mayalandırma ayarında, tepsiyi mayalandırıyoruz.
- Biz poğaçaları mayalandırırken, bir taraftan da kalan hamur için aynı işlemi yapıyoruz.
- İstediğimiz büyüklüğe erişen hamurlar olunca, fırından çıkarıp üzerine çırpılmış yumurta sürüyoruz. Keten tohumlarını da üzerine serpip, 270 dereceye aldığımız fırınımızda pişiriyoruz.Afiyet Olsun...
Yorum Gönder