Hafta sonu annem arkadaşlarıyla Beypazarına gezmeye gitti.
Ben de onlara yolda atıştırsınlar diye poğaça yaptım.
Kuzey doğduğundan beri hamur işlerini ya
o uyurken yapıyorum ya da onunla birlikte...
Bu da gece yarısı poğaçalarından biri...
Gece 23.30 civarı oğlum uyudu.
İki tepsi poğaça, bir tepsi un kurabiyesi, derken şurayı topla burayı topla, sabah 04.00 olmuş.
2 yumurta ( bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1,5 su bardağı süt
1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1-1,5 yaş maya
4 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç Malzemesi
Lor peyniri
İsteğe bağlı her şey konulabilir (zeytinde çok yakışıyor).
Hazırlanışı
Öncelikle süt biraz ısıtılarak ılık hale getirilir. Süt, şeker ve maya konularak yaklaşık 45 dakika- bir saat kadar üstü örtülerek ılık bir yerde mayalandırılır.
Diğer malzemeler de katılarak, kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Küçük parçalar alarak içine iç malzemesini koyuyoruz ve istediğimiz şekilde şekillendirebiliriz. Ben yuvarlak yaptım.
Tepside bir yarım saat mayalanırsa çok daha yumuşak poğaçalar oluyor.
Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derece fırında pişiriyoruz.
Yumurta sarısına bir kaşık zeytinyağı katarak üzerine sürerseniz daha koyu renk ve üstü sert poğaçalarınız olur. Ben ikisinide denedim seçim sizin...
Zeytinyağ-yumurta sarısı karışımı
Sadece yumurta sarısı
Bence sadece yumurta sarısı sürülenler daha güzel ve yumuşacık olmuştu.
Afiyet olsun...
Tarif için Sevgili Emine'ye tekrar teşekkür ederim. En sevdiğim poğaça tarifi diyebilirim.
Bizim evde bu poğaçanın adı "Emine'nin Poğaçası" ;)
Bu tarifi "75. Porselen Demlik Çay Etkinliğine" ev sahipliği yapan birdilimdus.e gönderiyorum.
Kolay gelsin.
Yorum Gönder