0
Sık sık yazabilmek isterdim biliyorsunuz. Çok özlüyorum blogumu, blog komşularımı ziyaret etmeyi (kimbilir onların hayatında neler olup bitiyor?), yeni lezzetler denemeyi. Ama bunlara artık pek fırsat bulamıyorum. Ayın birkaç günü rahatlıyorum biraz, dergi bitiminde yani. Sonra hemen koşturmaca tekrar başlıyor.



Bu reçeli epey zaman önce yapmıştım, sanırım kış başlangıcında. Sonra zaten elimdeki kavanozları hediye ettim (ben hediye etmek için reçel yapanlardanım:) ve bu tek kâseyi de afiyetle yedik kahvaltılarda. Bu benim en sevdiğim reçellerden biri. Portakalın kendisine de, çikolatayla olan uyumuna da, kek ve kurabiyelere verdiği aromaya da bayılırım. Meyveleri bütün yemeyi tercih etmeme rağmen portakal suyunun hep ayrıcalığı vardır.

Sakınılan göze daima çöp mü batar? En sevdiğiniz besin en büyük düşmanınız olabilir mi? Bu son soruyu bir besin intolerans testi soruyordu. Bilmem, hiç düşünmemiştim. Testi İngiltere'den getiren kuruluşun teklifini sadece merakımdan kabul ettim ve testi yaptırdım. Sonuçlar dün elime ulaştı. Bu reçelini gördüğünüz, benim az önce methiyeler düzdüğüm meyve maalesef düşmanlarım arasında çıktı. Sadece o değil, çok sevdiğim birkaç şey daha. Diyetisyenle görüşmedim henüz, o yüzden yeni beslenme planım hakkında hiçbir fikrim yok. Sadece bir tahmin... Önümdeki 3 ay, zorlu bir süreç bekliyor beni. Tesellim ise, bu durumun alerjiden farklı olduğunun ve hayat boyu bu besinlerden uzaklaşmam gerekmeyeceğinin söylenmiş olması. Evet, şimdilik tek bildiğim bu.

Neyse, gelelim tarifimize.
Bu reçeli yapmak birazcık uzun sürüyor ama inanın sonuca değiyor. Ben böyle birkaç gün süren mutfak çalışmalarından ayrı bir zevk alıyorum. Kendimi eski kadınlar gibi hissediyorum. Şimdi baktım da, mutfağımdan hiç reçel faaliyeti eksik olmamasına rağmen fazla tarif vermemişim. Bu üçüncü reçel tarifim.

Malzemeler

  • 1 kilo portakal
  • 1 kilo toz şeker
  • Yarım limon suyu
Yapılışı
  1.  İlk aşama olarak portakalları iyice yıkayın. Sonra soyup keskin bir bıçakla kabuklarını ince ince dilimleyin. Ne kadar ince yapabilirseniz o kadar iyi olacaktır.
  2. Kabukları bir tencereye alın. Üzerine su ilave edin, kaynadıktan sonra 20 dk kısık ateşte haşlayın. Süzün.
  3. Kabukları tekrar tencereye alıp üzerine soğuk su doldurun. Bu şekilde bir gece bekletin.
  4. Bu arada portakalların içlerini de küçük küçük doğrayın. Toz şekeri kat kat olacak şekilde portakal içlerinin üzerine serpip bunu da aynı şekilde bir gece bekletin.
  5. Ertesi gün kabukların suyunu süzün, şekerli portakalın olduğu diğer tencerenin üzerine ekleyin. Ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısıp 20-30 dk kadar kaynatın.
  6. Ocaktan almadan önce yarım limon suyunu ekleyip 1-2 dk daha kaynatın. Soğumaya bırakın. Daha sonra kavanozlara doldurup kaldırabilirsiniz. Bu tariften üç Nutella kavanozu çıkıyor yaklaşık. :)

Bu arada sayemde BKİ değeri normalin üzerine çıkmış olan sevgilim diyete başladı, ben de muhtemelen başka bir tür diyete başlayacağım haftaya. Kahveye nasıl yansır bu durum bilmiyorum, hayırlısı diyorum. (Eğer fotoğraf seviyorsanız sevgilimin bloguna göz atar mısınız? Epeydir var ama bu aralar çok heyecanlı, çünkü fotoğraf bloguna dönüştürdü:)

Son olarak bir duyurum var

Vera Eğitim Danışmanlık'tan Şenay Hanım bir mail gönderdi bana geçenlerde. Temsilciliğini yaptıkları İtalyan okullarından ICIF, İtalya'da İngilizce olarak gastronomi kursu düzenliyormuş. 3 aylık ve 6 aylık periyodlardan oluşan kursun sonunda restoranlarda staj yapıyor, uluslararası mutfaklarda deneyim kazanabiliyorsunuz. Mayıs ayında başlayacak bu kursla ilgilenirseniz bloglarından bilgi alabilir ya da vera@veraedu.com adresine mail atıp randevu isteyebilirsiniz...

Yorum Gönder

 
Top