Banvit AŞ. beyaz et ile ilgili medyada yer alan haberlere son noktayı koymak için bir bilgilendirme yayınladı.
Değerli Banvit Dostları,
Beyaz et ile ilgili medyada yer alan gerçek dışı haberlere son noktayı koymak üzere bir açıklama yapma gereği duyduk.
Hayvancılık sektörünü uzaktan bile tanımayan bir radyasyon onkolojisi uzmanının mesnetsiz inançlarına medyada sansasyonel başlıklarla ve sorumsuzca yer verilmesi, gıdalarla ilgili bilgi kirliliğini en yüksek seviyeye çıkartmıştır. Bu konuda gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin, gerek Veterinerlik Fakülteleri'nden uzmanların ve Gıda Güvenliği Derneği'nin açıklamalarına www.banvit.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Özetle:
- Hormon kullanımı ülkemizde kesinlikle yasaktır.
- Civcivlerin antibiyotik verilerek hızla büyütüldüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır.
- Ülkemizde gıda güvenliği ile ilgili AB standartlarının aynısı uygulanmaktadır.
- Bu standartlar hastalık durumu dışında antibiyotik kullanımını yasaklar.
- Bakanlık veterinerleri kesime gidecek her sürü üzerinde antibiyotik, hormon ve diğer kimyasal maddelerin analizini yapar: kalıntı çıkan sürüler kesime gönderilemez.
- Yetiştirilen piliçlerin ve yetiştirildikleri ortamların insan sağlığına zararlı etkileri yoktur.
- AB standartlarında üretim yapan Banvit, Bakanlığımızın tüm gıda güvenliği uygulamalarına harfiyen uymaktadır. Tüm ürünlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.
Yanlış, eksik veya çarpıtılmış bilginin yarattığı kirlilik, toplum sağlığına zarar vermektedir. Sorumsuzca üretilen bu hurafelere lütfen itibar etmeyiniz.
Saygı ve sevgilerimizle..
BANVIT AŞ.
Belki Banvit gibi büyük firmalar bu konuda duyarlıdır, ilkeleri ve kurum kültürleri vardır ve kontrolleri kendisi yapıyor/yaptırıyordur, varsa eksikleri tamamlıyorlardır...
Şimdi yine banvit'in sayfasından Prof.Dr.Ahmet Ergün 'ün açıklamasından alınan tabloya bir bakalım.
Değerli Banvit Dostları,
Beyaz et ile ilgili medyada yer alan gerçek dışı haberlere son noktayı koymak üzere bir açıklama yapma gereği duyduk.
Hayvancılık sektörünü uzaktan bile tanımayan bir radyasyon onkolojisi uzmanının mesnetsiz inançlarına medyada sansasyonel başlıklarla ve sorumsuzca yer verilmesi, gıdalarla ilgili bilgi kirliliğini en yüksek seviyeye çıkartmıştır. Bu konuda gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin, gerek Veterinerlik Fakülteleri'nden uzmanların ve Gıda Güvenliği Derneği'nin açıklamalarına www.banvit.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Özetle:
- Hormon kullanımı ülkemizde kesinlikle yasaktır.
- Civcivlerin antibiyotik verilerek hızla büyütüldüğü iddiası tamamen gerçek dışıdır.
- Ülkemizde gıda güvenliği ile ilgili AB standartlarının aynısı uygulanmaktadır.
- Bu standartlar hastalık durumu dışında antibiyotik kullanımını yasaklar.
- Bakanlık veterinerleri kesime gidecek her sürü üzerinde antibiyotik, hormon ve diğer kimyasal maddelerin analizini yapar: kalıntı çıkan sürüler kesime gönderilemez.
- Yetiştirilen piliçlerin ve yetiştirildikleri ortamların insan sağlığına zararlı etkileri yoktur.
- AB standartlarında üretim yapan Banvit, Bakanlığımızın tüm gıda güvenliği uygulamalarına harfiyen uymaktadır. Tüm ürünlerimizi güvenle tüketebilirsiniz.
Yanlış, eksik veya çarpıtılmış bilginin yarattığı kirlilik, toplum sağlığına zarar vermektedir. Sorumsuzca üretilen bu hurafelere lütfen itibar etmeyiniz.
Saygı ve sevgilerimizle..
BANVIT AŞ.
Belki Banvit gibi büyük firmalar bu konuda duyarlıdır, ilkeleri ve kurum kültürleri vardır ve kontrolleri kendisi yapıyor/yaptırıyordur, varsa eksikleri tamamlıyorlardır...
Bu açıklamalardan sonra bile benim kafama takılan bir kaç şey var.
Şimdi yine banvit'in sayfasından Prof.Dr.Ahmet Ergün 'ün açıklamasından alınan tabloya bir bakalım.
- Herhangi bir katkı maddesi kullanılmıyorsa bu tavuklar kısacık bir sürede nasıl büyüyor.
- 112 günde 1 kg olan tavuk, 42 günde nasıl 2,4 kg'a ulaşıyor. (aynı sürede, 112 günde, 2,4 kg'a ulaşsa diyeceğim ki artık daha kaliteli besleniyor.)
- Ortalama 4,7 kg yem ile 1 kg'a ulaşırken, bu yem tüketimi 1,7 kg'a düşmüş (bu da enteresan değil mi?).
- Hadi ölüm oranının düşmesini anladım. İlaçlar gelişti, araştırmalar çoğaldı... Tavuklar dışarı çıkmıyor. Bu da enfeksiyon/hastalık ve kaza riskini azaltır.
- Tavukların güneşe çıkmaması, açık alanda dolaşmaması, hareket etmemesi vb. iyi bir şey mi?
- Eskiden saatlerce kaynayıp, bir türlü pişmeyen tavuk, şimdi en kolay pişen pratik yemekler arasına girdi, neden?
- Eskiden pişerken tavuk kokardı, artık öyle kokmuyor, bu kokuya ne oldu?
- Eskiden beyaz eti için kavgalar çıkardı, çok lezzetli olurdu. Şimdi tatsız tuzsuz (benimle aynı fikirde olmayanlar olabilir, hadi bu damak tadı).
Sorular çoğaltılabilir...
Peki soruyorum, Banvit'e ya da bilenlere bu tavuklara ne oldu (?)
"Bal"ın bile sahtesini yapanlar, boş duruyor mudur, acaba (!)
Bunlar kafama takılıyor işte elimde değil... Yoksa alanında söz sahibi birçok öğretim üyesi ve uzman Banvit'in sayfasında açıklamış konuyu...
Bildiğimiz emin olduğumuz yerlerden bildiğimiz markaları mı alacağız, sadece?
Bilen varsa söylesin(?)
Yorum Gönder