Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 cup* esmer şeker (220 gram)
- 2/3 cup fındık yağı (160 ml)
- 1/2 cup kuru üzüm (75 gram)
- 3 çorba kaşığı ılık kahve (dilerseniz rom veya likör de kullanabilirsiniz)
- 2 cup tam buğday unu (yaklaşık 280 gram)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı vanilya özü**
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı muskat
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı zencefil
- 1/4 çay kaşığı toz karanfil
- 4 adet orta boy elma, küçük dilimlenmiş
- 1 cup iri dövülmüş ceviz (yaklaşık 110 gram)
* Gram karşılıklarını da vermeye çalıştım ama cup ölçüsü olarak eğer ekmek makineniz varsa onunla birlikte verilen ölçü kabını kullanabilirsiniz; 1 cup'a eşittir. 200 ml.lik standart su bardağından 1 parmak daha büyük bir bardağı da kullanabilirsiniz.
** Pasta malzemeleri satan dükkanlarda (ve internette) bulabilirsiniz. Bulamazsanız 1 paket vanilin kullanın.
Yapılışı:
1. İlk iş olarak kahveyi hazırlayın ve kuru üzümleri şişmesi için kahveye koyup bekletin (arada kaşıkla altüst edin).
2. Yumurtaları vanilya ve esmer şekerle birlikte en az 5 dk mikserle çırpın. Fındık yağını ekleyin, biraz daha çırpın.
3. Unu, baharatlar ve kabartma tozuyla beraber ayrı bir kapta harmanlayın. Ardından yumurta karışımına yavaş yavaş ekleyin, bir yandan karıştırın. Koyu bir hamur oluyor ama endişe etmeyin, meyveler eklendiğinde hamur iyi bir kıvama geliyor.
4. En son elmaları, cevizleri ve kuru üzümleri hamura ekleyin, kaşıkla karıştırın. Yağlanmış ve/veya yağlı kâğıt serilmiş yuvarlak bir kek kalıbına boşaltın. Ben kelepçeli kalıp kullandım, büyük bir baton kalıp da olabilir. Şekilli ya da ortası delik kapları tavsiye etmem, elma çok bol olduğu için kalıba yapışabilir, çıkartmakta zorlanabilirsiniz.
5. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. Tarifte 1 saat diyor ama benim fırınımda 40 dakikada pişti. Siz de kendi fırınınıza göre ayarlayın.
Aslında Bilge'nin de dediği gibi bu bir sonbahar keki. Ama yağmurlu bir havaya bahar da olsa yakışır. Siz ister kışa saklayın, ister hemen bugün pişirin ve öğleden sonra çayın veya güzel bir sütlü kahvenin yanında yiyin. Biz kekimizi yerken Mayıs sayımız üzerinde çalışıyoruz ama siz evdeyseniz güzel bir kitap da eşlik etsin keyfinize derim. Güzel olmaz mı ama?
Yorum Gönder
Eklemek İstediğiniz Smileye Tıklayın
Smiley Eklerken Kodtan Önce Boşluk Bırakınız.