0

İçli Köfte Gaziantep Tarifi 

Genel BilgilerKategori : Etli Yemek Tarifleri
Mutfak : Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Pişirme Yöntemi : Kızartma Tarifleri
Hazırlanma : 60 dk
Malzemeler- 4 Su bardağı İnce Bulgur 
- 3 Yemek kaşığı Kırmızı Pul Biber 
- 1 Adet Kuru Soğan 
- 1 Yemek kaşığı Tuz 
- 500 Gr Yağsız Koyun Kıyma 
İçi İçin- 200 Gr Antep Fıstığı 
- 200 Gr Ceviz İçi 
- 7 Adet Kuru Soğan 
- 1 Yemek kaşığı Tuz 
- 750 Gr Yağlı Yoyun Kıyma 
Hazırlanışıİçli köftenin içinin hazırlanışı: Orta boy teflon bir tencerede orta ocak ateşinde 750 gr yağlı kıyma, yarım su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kavrulmaya bırakılır. Suyunu çekip yağını salmaya başlayınca, ince doğranmış 4 adet kuru soğan, kavrulan kıymaya ilave edilerek kısık ocak ateşine alınır. Soğanlar yumuşayıp, pembeleşip kıymayla özdeşleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Ortalama bu işlem 35-40 dakikayı bulabilir. Küçük bir tavada üzerini geçen su ile 200 gram Antep fıstığı orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynayan fıstıklar soğuk sudan geçirilir ve kabukları tek tek soyulur. Kabuğu soyulmuş 200 gram Antep fıstığı, dişe gelebilecek şekilde ezilmiş 200 gram ceviz içi, 1 tatlı kaşığı karabiber, kıymanın içerisine ilave edilip karıştırılır. 2-3 dakika daha tencerede kısık ateşte iç harcı harmanladıktan sonra ocak ateşinden alınarak soğumaya bırakılır. Köftelerin içine konmak için hazırdır. Köftenin Yapılışı: Derin plastik bir kapta 500 gr yağsız kıyma, 4 su bardağı ince bulgur, 4 su bardağı su ile ıslatılarak bir kenarda 10 dakika süre ile bekletilir. 1 adet dörde bölünmüş kuru soğan, 3 yemek kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. 10-15 dakika ıslatılan simitler bir defa et makinesinde çekilir (İstenirse yoğurarak bu hale getirilebilir.) Çekilen köfteler el suya batırılarak tekrar özleşinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan özleşmiş köftelerden iki ceviz büyüklüğünde alınarak sağ işaret parmağı yardımıyla içi oyulur. (Parmak sabit kalıp köfteler sol el yardımıyla çevrilerek oyulmasına yardımcı olunur) Oyulan köftelerin içine önceden kavrulmuş soğutulmuş kıyma doldurulup ağzı kapatılır. İki el yardımıyla uzun bir şekil verilir. Hazırlanan köfteler kaynayan tuzlu suda haşlanır. Arzu edilirse kızgın zeytinyağında (Kızartma tenceresine konan yağ, köftelerin üzerine çıkacak şekilde miktar ayarlanmalı) pembeleşinceye kadar kızartılır. Adet bazında servis edilir.

Yorum Gönder

 
Top