ARPA ÇORBASI
(YÖRESEL BİR TAT)
Malzemeler1 su bardağı dövülmüş arpa (kabuğu soyulmuş)
1 çay bardağı barbunya fasulye
2 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı (Tercihe göre kuyruk yağı da olabilir.)
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Az tuz, az karabiber, pulbiber
Yeteri kadar su (6–7 bardak)
Yapılışı
Barbunya ve arpa bir gece suda bekletildikten sonra süzülür ve bir tencereye suyla birlikte çok yüksek ısısı olmayan orta bir ateşe pişmesi için konulur. Ayrı bir tavada soğanlar ince doğranır yağlarla birlikte kavrulur; içine salçası konur. Bir müddet daha kavrulur. Bu kavrulan malzeme pişmiş arpa ve barbunya tenceresine dökülür. Tuzunu ilave edip çorbanın suyu koyulaştığında (eklediğinde) ateşten indirilir. Servis yaparken üzerine karabiber,pulbiber dökülüp afiyetle yenir.
ARPA ÇORBASININ ŞİFASI
01. Arpa çorbası çok iyi bir idrar söktürücüdür. İdrar yolu iltihabını temizler.
02. Kabız olan kişilere arpa çorbası içirildiğinde hemen şifa bulurlar.
03. Arpa çorbası düşük tansiyonlulara da çok iyi gelir; çünkü tansiyonu biraz yükseltir.
04.Arpanın kendisinde bol nişastada bulunduğu için vitaminli ve besleyicidir.
05. Dil iltihabı, ağız içi yaraların da faydalıdır.
06. Eğer kuyruk yağı ile pişirilirse siyatik ağrılarına çok iyi gelir.
07. Arpa çorbasını sık içenlerde prostat büyümesi görülmez.
08. Gece yatarken bir kâse arpa çorbası içmek uykusuzluğa da iyi gelir.
09. Kemiklerin güçlenmesi, kansızlığın ve halsizliğin giderilmesi için arpa çorbası içmek çok iyi gelir.
Yorum Gönder