Böreklerin hası, özel günlerimizin baş tacı su böreğini sevmeyenimiz yoktur. Yapabilenimiz ise ?
Samsun da (malum oralıyım) su böreksiz ne düğün olurdu, ne bayram. Yufka açmayı pek beceremediğim için su böreğini yapmaya hiç özenmedim. Yıllarım su böreğine hasret geçti. (Tabi memleketime gittikçe yemem dışında). Hal böyle olunca... geçenlerde bir markette su böreklik hazır yufka görmüştüm. Bakıp geçmiştim, aman sende nasıl olur ki hazır yufka ile demiştim.
Oğlum ile beraber tv izlerken su böreği gördük, oğlum canının çok istediğini söyledi. Ramazan ayındayız canım oğlum istemiş dururmuyum. Market yakın alıp deneyim dedim, iyi ki denemişim vallahi harika oldu. Deneyin göreceksiniz...
MALZEMELER:
- 6 adet su böreklik hazır yufka, (1 pakette 6 adet var)
- Yarım su bardağı tereyağı-sıvı yağ karışımı,
İçinin malzemesi:
- 400 gr beyaz peynir, Maydanoz, dereotu,
Üzeri için:
- 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sıvı yağı
YAPILIŞI:
- Yufkalar kaynar yarım çay bardağı zeytinyağı konmuş tuzlu suda 10 saniye kadar tutulur, delikli kepçe ile çıkarılır daha önceden hazırladığımız soğuk su içine daldırılır. Yufkalar soğuk sudan suyunun akması için hafif sıkılarak çıkarılır. (Yufkaları 2-3 parçaya bölebilirsiniz. )
- Birinci yufka yağlanmış tepsiye sığacak şekilde kırışık serilir, üzerine tereyağ- sıvıyağ karışımı gezdirilir.
- Her yufkaya aynı işler yapılır. Üçün cü yufkanın üzerine peynir ile hazırlanan iç dökülerek eşit yayılır.
- Yufkalarımız bittiğinde üzerine karıştırılmış yumurta, yoğurt ve yağ sürülür. Kısık ateşte ya da 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
Yorum Gönder